Nieuws/Binnenland
411281
Binnenland

Speciale reconstructie gezicht dode man

OUD-ZUILEN - De politie hoopt met een digitale reconstructie de identiteit van een overleden man te achterhalen. Hij werd vorig jaar december gevonden in de Vecht bij Utrecht.

De universiteit van het Schotse Dundee heeft de reconstructie op verzoek van Nederlands Forensisch Instituut gemaakt. Hierbij is een CT-foto van de schedel van de man gebruikt. Een dergelijke constructie wordt normaal gemaakt aan de hand van kleimodellen.

Het gaat om een relatief nieuwe techniek. Vorig jaar is de universiteit van Dundee ook ingeschakeld om de identiteit van een Pool te achterhalen. Hij werd mede dankzij de reconstructie herkend.

De politie heeft diverse andere middelen ingezet om achter de identiteit van de dode man te komen, maar dat heeft niets opgeleverd. Naar aanleiding van enkele verklaringen dat de man mogelijk uit China afkomstig was, werd de Chinese gemeenschap om hulp gevraagd. Dit leidde niet tot het vaststellen van de identiteit.

Uit de digitale reconstructie blijkt dat de man waarschijnlijk wel van Aziatische afkomst is, maar dat hij ook uit een ander land dan China afkomstig kan zijn.

Het is niet de eerste keer dat politie en justitie een digitale gezichtsreconstructie laten maken. Dat gebeurde in 2014 met lichamen die werden gevonden in de haven van Rotterdam en een riviertje in de Biesbosch. In beide gevallen kon door de reconstructie de dode geïdentificeerd worden.