Nieuws/Buitenland
411324
Buitenland

Actieweek op Franse wegen

PARIJS - Vakbonden voeren deze week actie op de Franse wegen tegen de nieuwe arbeidswetgeving.

De leider van de vakcentrale CGT, Philippe Martinez, zei op de Franse tv dat het er hard aan toe zal gaan. Hij veroordeelde daarbij wel het geweld dat de afgelopen tijd protestbijeenkomsten heeft ontsierd.

De eerste meldingen van blokkades op grote wegen zijn binnengekomen uit Caen, Marseille, Nantes en Rennes. Actievoerders zouden ook blokkades willen oprichten op verkeersknooppunten in of bij andere Franse steden zoals Bordeaux, Le Mans en Lille. Ook hebben ze een bedrijvencomplex in Metz en raffinaderijen bij Lyon, Marseille en La Rochelle in het vizier. Hoogtepunten in de reeks betogingen moeten op dinsdag en donderdag zijn.

De Franse arbeidswetgeving is recent door de regering gewijzigd. Volgens de bonden voornamelijk ten koste van werknemers als gevolg van de nu soepeler ontslagregeling en de lagere uitbetaling van overuren . President François Hollande heeft dinsdag voor de zender Europe1 beklemtoond dat de wetswijzigingen nodig zijn om meer werkgelegenheid te scheppen.

De krant Le Figaro meldde dat dinsdag vooral het westen van het land getroffen wordt door blokkades. Zo is de haven Le Havre vrijwel geheel geblokkeerd. De ringweg rond de Bretonse hoofdstad Rennes is door traag rijdende vrachtauto's onbruikbaar. De burgemeester van Rennes, Natahlie Appéré, zei dinsdag dat de ordehandhavers er alles aan zullen doen om deze week geweldplegingen te voorkomen. Ze klaagde dat haar stad het afgelopen weekeinde is ,,geplunderd door extremistische vandalen''. Die waren in het kader van protest tegen de arbeidswet naar het centrum van Rennes gekomen.

De acties hebben woensdag en donderdag zeker invloed op het treinverkeer van Thalys en IZY (de goedkope verbinding tussen Parijs en Brussel). Thalys kon dinsdag nog geen specifieke knelpunten geven. De grote raffinaderijen van Total worden door het personeel geblokkeerd. Daardoor komt mogelijk de distributie van benzine in gevaar.