Nieuws/Binnenland
411332
Binnenland

Prent struikelblokje bij vwo geschiedenis

Veel vragen over de klassieke oudheid hebben de vwo-examenkandidaten voor het vak geschiedenis vanmorgen moeten beantwoorden. Maar echt moeilijk was het allemaal niet. ,,Goed te doen”, beoordelen Hugo, Mijke en Cassidy van het Hilversumse Comenius College het examen.

Foto: Anko Stoffels

Vlnr: Hugo, Mijke, Cassidy en vakdocent Tessa Nagel

Ook havisten hebben geschiedenis gemaakt vanmorgen. ,,Op de havo was het precies het examen dat ik had verwacht, geen gekke dingen,” zegt vakdocente Tessa Nagel. De lastigste vraag op het vwo hoort volgens de drie kandidaten bij een prent van het debat over de buitenlandse politiek in de Republiek der Nederlanden rond 1600. Zelfs docent Nagel moet een paar keer goed kijken naar vraag 11.

,,Al met al is het goed gegaan. In vergelijking met de oefenexamens kwam ik er ook snel doorheen. Binnen 2,5 uur was ik klaar. Terwijl je er drie uur over mag doen,” vertelt Hugo, die een dikke 7 staat voor geschiedenis. Cassidy vond het echter wel een lang examen. ,,Maar wel precies de stof die we moesten leren. Geen onverwachte dingen. De vraag waarin gebeurtenissen op de juiste volgorde moesten worden gezet, was erg gemakkelijk.”

12 kantjes vol geschreven

Mijke had nog twintig minuten over om alles na te kijken. ,,Ik heb wel veel geschreven, 12 kantjes. Op een gegeven moment ben ik maar van pen gewisseld, want ik kreeg lamme vingers.”

Leuk wordt ook de vraag over Voltaire gevonden. ,,Want gemakkelijk.” Docente Nagel is daar blij mee. ,,De verlichting en de filosofen vinden leerlingen meestal niet de boeiendste stof. Het is voor mij een uitdaging om het toch leuk voor ze te maken. De twintigste eeuw trekt de leerlingen toch het meest. Dit keer was de Koude Oorlog de te bestuderen stof in de twintigste eeuw.”

Alle drie denken ze dat het vak geschiedenis een goede basis is voor de studie ze gaan doen. Mijke: ,,Ik ga rechten aan de UvA studeren en dan krijg je toch een deel staatsvorming.” Hugo: ,,Ook ik ga rechten doen, in Utrecht, the Law College. Cassidy gaat aan the University College in Utrecht modern history studeren.

Vanmiddag buigen de vmbo’ers in ons land zich over het vak Nederlands. Voor de havisten staat Frans op het menu en de vwo’ers leggen Engels af.

Kijk ook naar onze examenvloggers en video’s met tips op het YouTube-kanaal van De Telegraaf.