Nieuws/Binnenland
411348
Binnenland

Verpleegkundige omgebracht door ex, ondanks aangiftes van bedreiging

Politie nalatig in zaak Van der Giesen

TILBURG - De politie had adequater moeten optreden na de aangifte die door de doodgeschoten Linda van der Giesen is gedaan. Op diverse momenten zijn 'her en der' interventiemogelijkheden blijven liggen. Dat concludeert de Commissie Eenhoorn, die het interne proces bij de politie voorafgaand aan de dood op Van der Giesen onder de loep nam.

De 28-jarige Brabantse werd vorig jaar in augustus op klaarlichte dag doodgeschoten op de parkeerplaats van het TweeSteden Ziekenhuis in Waalwijk. Daar werkte zij. Haar ex, John F. (38) uit Zevenbergen, meldde zich een dag later bij de politie. Inmiddels heeft hij bekend Van der Giesen om het leven te hebben gebracht.

Aangifte stalking en bedreiging

De Commissie Eenhoorn stelt dat de politie actie had moeten ondernemen en een interventie had moeten plegen na de aangifte van Van der Giesen. Zo was er sprake van stalking en bedreiging en zou F. bezig zijn geweest een vuurwapen aan te schaffen. Het latere slachtoffer gaf aan zich ernstig bedreigd te voelen.

Voorzitter Bas Eenhoorn van de Commissie zegt dat wanneer wel interventies waren ondernomen, onzeker was of de moord voorkomen had kunnen worden. Daarnaast vulde de onderzoekscommissie de checklist in voor slachtoffers van stalking. „Zeker 8 van de 10 vragen van checklist stalking zijn met ’ja’ beantwoord, waardoor bescherming moest worden opgeschroefd. Maar nogmaals: Er is géén garantie dat de moord kon worden voorkomen.”

Politiechef Hans Vissers van de eenheid Zeeland/West-Brabant steekt de hand in eigen boezem. ,,We hadden de ernst van de dreiging beter moeten inschatten. We hadden ons meer moeten laten leiden vanuit het belang en het perspectief van het slachtoffer. We hadden in actie moeten komen.”

Met een dergelijke actie doelt Vissers een aanhouding van de verdachte of een doorzoeking van de woning van de verdachte naar een vuurwapen. ,,Dat had moeten gebeuren en dat is niet gebeurd. Deze stappen hadden genomen moeten worden”, licht hij toe.

Geen individuele vervolgingen

Het Openbaar Ministerie stelt geen aanleiding te zien om individuele politiemedewerkers te vervolgen wegens verwijtbaar handelen.