Nieuws/Binnenland
411349
Binnenland

Advocaat wil politie aansprakelijk stellen wegens nalatigheid

Schadevergoeding zoontje vermoorde Van der Giesen

Bloemen op de plek waar Linda van der Giesen werd omgebracht.

Bloemen op de plek waar Linda van der Giesen werd omgebracht.

TILBURG - Namens het zoontje van de doodgeschoten Linda van der Giesen onderzoekt advocaat Peter Schouten of hij de politie kan dwingen tot het betalen van een schadevergoeding. Dat zei de raadsman na de presentatie van het onderzoeksrapport van de Commissie Eenhoorn.

Bloemen op de plek waar Linda van der Giesen werd omgebracht.

Bloemen op de plek waar Linda van der Giesen werd omgebracht.

In het dinsdagochtend gepresenteerde rapport concludeert die Commissie dat de politie adequater had moeten optreden na de aangifte die door Van der Giesen tegen de latere aangehouden verdachte is gedaan. Op diverse momenten zijn 'her en der' interventiemogelijkheden blijven liggen.

Het Openbaar Ministerie laat weten geen aanleiding te zien om individuele politiemedewerkers te vervolgen voor verwijtbaar handelen.

Schouten wil het rapport nu nader bestuderen. ,,Individueel zijn er in strafrechtelijke zin misschien geen fouten gemaakt. Maar mij wordt nu wel duidelijk dat de Nederlandse politie als organisatie verwijtbaar heeft gehandeld. Dat is een ernstige zaak. Wij gaan kijken of de politie een schadevergoeding moet betalen aan het zoontje van Van der Giesen, die nu zonder moeder door het leven moet.”

Omgebracht door ex

Van der Giesen werd vorig jaar in augustus op klaarlichte dag doodgeschoten op de parkeerplaats van het TweeSteden Ziekenhuis in Waalwijk. Daar werkte zij als verpleegkundige. Haar ex, John F. (38) uit Zevenbergen, meldde zich een dag later bij de politie. Inmiddels heeft hij bekend Van der Giesen om het leven te hebben gebracht.

De Commissie Eenhoorn stelt dat de politie actie had moeten ondernemen en een interventie had moeten plegen na de aangifte van Van der Giesen. Zo was er sprake van stalking en bedreiging en zou F. bezig zijn geweest een vuurwapen aan te schaffen. Het latere slachtoffer gaf aan zich ernstig bedreigd te voelen.