Nieuws/Binnenland
41145
Binnenland

2016 was ongekend recordjaar voor woningmarkt

Koper blijft nuchter

Amsterdam - Voor de woningmarkt was 2016 qua verkoopaantallen een absoluut recordjaar. Toch zal de huidige huizenmania de gekte van 2007 niet gaan evenaren, omdat kopers de hoofdprijs er simpelweg niet meer voor over hebben.

De aangescherpte regels voor het kopen van een huis zullen een nieuwe huizenbubbel automatisch voorkomen, voorziet voorzitter Ger Jaarsma van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM).

„Op zeker moment houdt het bieden op een woning een keer op. Kopers komen een keer bij zinnen”, ziet Jaarsma nu al gebeuren in de ’overspannen’ woningmarkt in Amsterdam.

„Er zit een grens aan lenen. Je kunt niet meer zoals voor de crisis acht keer het jaarinkomen lenen voor een hypotheek. Iemand kan een hoge prijs wel willen betalen, maar als je het niet gefinancierd krijgt, zal de wal het schip keren.”

Met bijna 165.000 verkopen heeft de Nederlandse woningmarkt in 2016 een ongekend recordjaar achter de rug. Nog nooit eerder verkochten NVM-makelaars zó veel woningen in één jaar tijd. In 2016 werd ruim het dubbele van het aantal in de jaren 2011-2013 verkocht, blijkt uit de jaarcijfers van de NVM.

Verkoopprijs

De gemiddelde verkoopprijs lag met een gemiddelde van 248.000 euro maar liefst 9 procent hoger dan in 2015.

Toch is de eindsprint uit de laatste drie maanden van 2016 niet ingezet door de Randstad. Juist in de regio’s buiten dit populaire woongebied schoten de verkopen in deze periode met 15 procent omhoog.

In steden als Amsterdam, Utrecht en Haarlem wordt minder verkocht, omdat het aanbod van koopwoningen door het structurele tekort simpelweg opdroogt. Kopers laten zich niet meer gek maken door de hoge prijzen, en blijken nu een tiental kilometers verderop te gaan kijken.

Door de grote vraag, van met name jongeren die specifiek in de stad willen wonen, werken en uitgaan, rekent Jaarsma niet op een snelle prijsdaling in de Randstad. „Maar de prijs zal wel afvlakken. En dat heeft alles te maken met de mindere mogelijkheid om een woning te financieren. Wel steken steeds meer mensen eigen geld erin, bijvoorbeeld via een schenking van hun ouders. Maar ook dan wordt er geen 100.000 euro extra meer geboden op een woning die dat niet waard is. We gaan daarom nooit meer naar prijzen uit de huizengekte van voor de crisis.”

Wel maant de NVM overheden er alles aan te doen om het structurele jaarlijkse tekort van 20.000 woningen in te lopen. „Amsterdam zou net als Rotterdam de lucht in moeten. Dat levert veel kleine, betaalbare wooneenheden op voor starters.”