Nieuws/Binnenland
411542
Binnenland

PVV: Motie van wantrouwen

Hennis: ’Aanblijven geen doel op zich’

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie.

Den Haag - UPDATE - „Aanblijven is nooit een doel op zich.” Dat zegt minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie vrijdagmiddag na de wekelijkse ministerraad. Ze reageert op kritische vragen over de rol van Defensie bij het fatale mortierongeluk in Mali.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie.

De VVD-bewindsvrouw ligt onder vuur nadat donderdag een zeer kritisch rapport verscheen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over een oefening in Mali waarbij twee militairen zijn omgekomen. Na een aaneenschakeling van fouten werd een mortiergranaat gebruikt die al in de afvuur- buis tot ontploffing kwam.

Korporaal Kevin Roggeveld en sergeant Henry Hoving waren op slag dood. Een derde militair raakte ernstig gewond door rondvliegende scherven.

Vicepremier Lodewijk Asscher vindt het dodelijke mortierongeluk in Mali „zwaar genoeg” voor het aftreden van minister Jeanine Hennis (Defensie). „Maar het is aan haar.”

Volgens PVV-leider Geert Wilders is de kans erg groot dat er een motie van wantrouwen tegen de minister wordt ingediend. Naar aanleiding van de woorden van Asscher zegt Wilders dat hij denkt dat „de positie van Hennis onhoudbaar is” en dat zij „beter de eer aan zichzelf kan houden.”

Excuses

De nabestaanden van de militairen zijn woest vanwege de ernstige nalatigheid van Defensie en eisen van minister Hennis ’sorry’ te horen in een persoonlijk gesprek.

Of die excuses ook gaan komen, laat de VVD-politica in het midden. Ze wil niet via journalisten en camera’s „met de nabestaanden in gesprek.”

Wel erkent ze inmiddels dat de situatie in Mali „niet veilig” was. Van aftreden wil de minister vooralsnog niets weten. Volgende week gaat ze met de Tweede Kamer in debat over het voorval. Ze wacht dat gesprek nu eerst af.

’Dood door schuld’

De nabestaanden zeiden vrijdag tegen De Telegraaf naar de rechter te willen stappen naar aanleiding van het OVV-rapport. Zij menen dat er sprake is van dood door schuld.

Later meer.