Nieuws/Binnenland
411802
Binnenland

Basic-Fit wil voor zomer naar de beurs

AMSTERDAM - Basic-Fit wil het liefst nog voor de zomer naar de beurs in Amsterdam, maar het kan ook later worden als de marktomstandigheden ongunstig zijn of als de Britse grootaandeelhouder 3i daar een voorkeur voor heeft. Dat zei oprichter en topman René Moos dinsdag in een toelichting over de aangekondigde beursgang van de keten van budgetsportscholen.

De exacte datum en omvang van de stap naar de beurs worden pas bekendgemaakt in het prospectus, maar Moos zei wel dat "meer dan 25 procent en minder dan 50 procent" van het bedrijf verhandelbaar wordt. Het gaat deels om bestaande aandelen en deels om nieuwe aandelen. Eerder werd de waarde van Basic-Fit bij een beursgang op 1,1 miljard euro geschat. Moos maakte ook bekend dat het bedrijf een dividend van 10 tot 20 procent van de nettowinst zal uitkeren aan de aandeelhouders.

De opbrengsten van de beursgang worden gebruikt voor schuldenverlichting en om de explosieve groei voort te kunnen zetten. De lagere schulden en extra naamsbekendheid moeten er ook voor zorgen dat het makkelijker wordt huurcontracten te krijgen voor nieuwe vestigingen.

Het bedrijf opende vorig jaar 78 nieuwe sportclubs in de vijf landen waar het actief is en hoopt er de komende jaren jaarlijks ongeveer net zo veel te openen. Met 351 fitnessclubs, waarvan 140 in Nederland, is Basic-Fit marktleider in Europa. Verder is de keten actief in België, Luxemburg, Frankrijk en Spanje. De groei zal voorlopig binnen die landen en grotendeels op eigen kracht plaatsvinden.

De ruim 1 miljoen leden van Basic-Fit zijn goed voor een jaaromzet van ruim 202 miljoen euro. De Britse investeerder 3i heeft sinds november 2013 een meerderheidsbelang. Moos blijft ook na de beursgang als topman en aandeelhouder aan het bedrijf verbonden.

Volgens Moos is het schaalvoordeel een van de krachten van de keten. Daardoor kan het goedkoper nieuwe sporttoestellen inkopen. Daarnaast zijn er in de clubs van Basic-Fit geen zwembaden, sauna's en andere dure voorzieningen die slechts door een klein deel van de bezoekers worden gebruikt te vinden. Wel zijn er betaalde extraatjes zoals personal trainers beschikbaar buiten de abonnementen om en mogen de toegangspassen binnen het gezin gedeeld worden.