Nieuws/Binnenland
411847
Binnenland

Gesprek van de dag: dinsdag 17 mei

Gesprek van de Dag: 'Verstappen het talent van de eeuw'

Max Verstappen glorieerde zondag al tijdens de Grand Prix van Spanje, maar de wereld raakt niet uitgepraat over de topprestatie van de Nederlandse coureur. In De Telegraaf wordt de 18-jarige Formule 1-rijder de hemel in geprezen door oud-wereldkampioen Niki Lauda en zijn opa Frans. Verder: Asielzoekers werden nauwelijks gecontroleerd bij aankomst in aanmeldcentra, de vondelingenkamer in Groningen is voor het eerst gebruikt en Nederland fileert het tolheffingsplan van België. Lees hier alles om op de hoogte te zijn van het belangrijkste nieuws van het moment in het Gesprek van de dag.

Wat heb je vannacht gemist?

 

 • Het bizonkalfje, dat in Yellowstone National Park werd gevangen door twee toeristen, moest worden afgemaakt. Het kalfje werd verstoten nadat het in contact kwam met mensen. Lees hier meer.
 • De Nederlandse volleybalsters zijn in Japan op jacht naar een olympisch ticket. De Oranjespeelsters werden 's nachts opgeschrikt door een aardbeving. Lees hier meer. De volleybalsters gingen snel over tot de orde van de dag: een paar uur na de aardbeving werd met 3-0 van Thailand gewonnen.
 • In het Noord-Brabantse Katwijk is een markthal in vlammen opgegaan. Daarbij is vermoedelijk asbest vrijgekomen. Lees hier meer. 

Waarvan moet je op de hoogte zijn?

 

 • De vondelingenkamer in Groningen is voor het eerst gebruikt. Vorige week heeft een moeder haar pasgeboren baby achtergelaten bij de vrijwilligers van de stichting Beschermde Wieg. Lees hier meer.
 • Beveiligers op Schiphol gaan actie voeren voor maatregelen om de werkdruk te verlagen. Dat is de uitkomst van het aflopen van een ultimatum dat vorige week maandag werd gesteld door de vakbonden aan de luchthaven en werkgevers. Lees hier meer.

Wat wordt er verder besproken bij de koffieautomaat?

 

 • Duizenden asielzoekers zijn bij aankomst in Nederland nauwelijks gecontroleerd. Het fouilleren was in de aanmeldcentra van Ter Apel en Budel niet op orde, net als het doorzoeken van bagage, de analyse van documenten, het verhoor en het onderzoeken van telefoons. Lees hier meer.
 • Drievoudig wereldkampioen Niki Lauda is ondersteboven van de Grand Prix-overwinning van Max Verstappen. "Hij is het talent van de eeuw!". Lees hier meer.
 • België wil tol gaan heffen voor automobilisten. Ook in Duitsland zijn er plannen dat automolisten voortaan moeten betalen om van de A-wegen gebruik te mogen maken. Moet Nederland ook tolheffing in gaan voeren? Geef uw mening in de Stelling van de Dag.
 • Op een camping in de Belgische Ardennen is een mysterieuze ziekte uitgebroken. Honderden kampeerders, waaronder een groep middelbare scholieren uit Heerenveen, moesten braken en hebben diarree. Gevreesd wordt voor vergiftiging. De camping is, totdat de oorzaak wordt gevonden, gesloten. Lees hier meer.

Wat kun je vandaag volgen?

 

 • Ernst Jansen Steur werd een jaar geleden door het gerechtshof vrijgesproken van het stellen van foute diagnoses en mishandelen van zijn patiënten. Vandaag gloort een sprankje hoop voor de tientallen slachtoffers, als de hoogste rechter zich over de zaak zal buigen. Rechtbankverslaggeefster Saskia Belleman volgt de zaak op de voet. Lees hier  alvast alles over de zaak.
 • Er volgt vandaag een uitspraak in het onderzoek rond de moord op verpleegkundige Linda van der Giessen. Zij werd door haar ex omgebracht op de parkeerplaats van het ziekenhuis waar ze werkte. De politie greep, ondanks aangiftes van bedreiging, niet in. De commissie vindt dat de politie nalatig is geweest. Lees hier de uitkomst van het rapport.
 • De vlag kan uit: Koningin Maxima viert vandaag haar 45e verjaardag. Dat wordt niet uitgebreid gevierd, want de koningin heeft een gewone werkdag. Ze opent vandaag in het World Forum de bijeenkomst van de 5-jarige Pensioenfederatie. Lees hier meer.
 • Krantenbezorgster Anita van Dijk werd vorige week bruut neergestoken tijdens het lopen van haar wijk. De politie is met man en macht op zoek naar de dader. Vanavond wordt aandacht besteed aan de zaak in Opsporing Verzocht.

Wat raden wij verder aan?