Nieuws/Binnenland
41206
Binnenland

Kinderen krijgen steeds exotischer namen

’Waarom heet je zo?’

De tweeling Sparrow Feyen Voldo en Ze’ev Jethro Servantes uit Rotterdam.

De tweeling Sparrow Feyen Voldo en Ze’ev Jethro Servantes uit Rotterdam.

„Hoe heet je?” „Eh.” „Ik vroeg hoe je heet?” Het is een denkbeeldige conversatie die Eh, het meisje dat in 2016 werd geboren, in de toekomst moet voeren. Nog een inkoppertje: „Je vader was zeker sprakeloos bij de geboorteaangifte.”

De tweeling Sparrow Feyen Voldo en Ze’ev Jethro Servantes uit Rotterdam.

De tweeling Sparrow Feyen Voldo en Ze’ev Jethro Servantes uit Rotterdam.

Eh was niet de enige baby die afgelopen jaar een bijzondere naam kreeg. Een greep uit de lijst die de Sociale Verzekeringsbank donderdag presenteerde: jongetjes die Hunk, T’cxzayneau en Wijtze-Oebele werden genoemd. Of wat te denken van meisjes met de namen Tippie-Tipper, Beauty of Efrenzjeeniek.

Afgelopen november werden de tweelingbroers Sparrow Feyen Voldo en Ze’ev Jethro Servantes geboren, broertjes van Diamond Pearl Jewel. Negatieve reacties op de namen kregen Natalie en Sebastiaan Paap uit Rotterdam niet. „Maar misschien houden mensen zich in”, zegt Sebastiaan. „Hooguit vinden ze het ’apart’.” Het stel heeft goed nagedacht over de namen. Natalie: „Sparrow is vernoemd naar kapitein Jack Sparrow uit Pirates of the Caribbean. Jack vonden we te saai. Feyen hebben we bedacht omdat we Feyenoordfans zijn en Ze’ev betekent Wolf in het Hebreeuws.” Wolf was de naam van de doodgeboren broer van de tweeling en een vernoeming naar John de Wolf. „Mijn favoriete speler ooit”, zegt Sebastiaan.

In de praktijk mogen ouders bijna alles bedenken, vertelt Maarten van der Meer, auteur van het boek Wie noemt zijn kind nou Chardonnay? en eigenaar van de website vernoeming.nl. „Kijk maar naar de lijsten met namen. Ouders gaan soms helemaal los.” Als vaders en moeders het echt te bont maken, kan een ambtenaar van de burgerlijke stand bij de geboorteaangifte een naam weigeren. Wettelijk gezien mag een achternaam bijvoorbeeld niet als voornaam worden gebruikt en kan een ambtenaar een naam weigeren die ongepast is. „Maar wat dan ongepast is, daarover kun je discussiëren”, zegt Van der Meer.

Vooral de afgelopen tien jaar zijn ouders steeds extremere namen gaan verzinnen voor hun kroost, ziet Van der Meer. Sinds 1970 worden de Nederlandse namen langzaam wat wilder. Tot die tijd was de wet veel strenger. Alleen namen uit de heiligenkalender en de oude geschiedenis waren toegestaan. „In de praktijk kwam het er vaak op neer dat ambtenaren alle namen die ze niet kenden, afwezen”, zegt Van der Meer.

Zijn ouders het niet eens met een afwijzing, dan kunnen ze naar de rechter. Veel rechters staan de namen dan alsnog toe, blijkt uit uitspraken uit het verleden. Een paar keer gebeurde dat niet. Een bekend geval is de naam die Emile Ratelband in 1977 aan zijn zoon wilde geven: Frans Rolls Royce. Ook de naam die hij in 2001 voor zijn dochter bedacht, Tsjakkalotte, werd geweigerd.

De 19-jarige Panter Fonny Miracle-of-love uit Amsterdam is voor veel rechtenstudenten verworden tot een interessante casus. Haar naam komt in de studieboeken personen- en familierecht voor. ’Jij was een vraag op mijn tentamen!’ zei een student uit Nijmegen die Panter op vakantie ontmoette. Haar ouders stapten begin 1998 naar de rechter toen haar derde naam werd geregistreerd als Miracle. De toevoeging ’of love’ erachter ging de ambtenaar van de burgerlijke stand te ver. Hij weigerde.

Voor haar ouders had de naam een sterke symbolische waarde. Na jaren was het uiteindelijk toch gelukt om samen een kindje te krijgen. De rechtbank Amsterdam oordeelde in 1998 dat Miracle-of-love toch kon, mits er verbindingsstreepjes tussen kwamen. Anders was haar naam feitelijk een korte zin.

Panter vindt haar namen prachtig. „De gedachte erachter vind ik heel mooi. Mijn ouders hebben altijd voor me gevochten.” Gepest is ze er nooit mee. „Misschien ook wel omdat ik sterk in mijn schoenen sta. Overigens, wie gaat er nou iemand pesten met zijn derde naam?! Dat zou wel dom zijn.” Aangesproken wordt ze wel regelmatig. „Bijvoorbeeld als ik naar Paradiso ga en ze bij de ingang uitgebreid mijn paspoort bestuderen.” De opmerking die ze dan krijgt? „Heet je echt zo?!”

De 10-jarige River Rain-Beau uit Scheveningen vindt zijn naam ’heel cool’. Zijn moeder wreef het er al vroeg in: „River, je hebt echt een artiestennaam. Iedereen onthoudt het.” Zijn meester noemt hem Riviertje. Dat vindt hij prima. Moeder Milca Tombokan wilde een verwijzing naar water en zee. Ze woonde een tijd op Hawaï. Surfen is voor haar een levensstijl. Milca: „Rain-Beau verwijst naar Hawaï, dat ook wel regenboogeiland wordt genoemd.” Mensen vragen haar weleens: „Waarom noemde je je kind zo?” Het antwoord van Milca is simpel: „Gewoon, omdat het kan.”