Nieuws/Binnenland
412259
Binnenland

Dood volledig in scene gezet

Nederlandse jihadist blies zich helemaal niet op

Anis Zerguit (l) en zijn eerder omgekomen broer Soufiane.

Anis Zerguit (l) en zijn eerder omgekomen broer Soufiane.

Amsterdam - De Nederlandse jihadist Anis Zerguit heeft zichzelf helemaal niet opgeblazen in de regio Damascus. Die aanslag, waarbij vijftig Assad-getrouwe militairen stierven, is gepleegd door een andere jihadist. Anis Zerguit blijkt onlangs gebeld te hebben met zijn thuisfront in Nederland, die verbijsterd waren zijn stem te horen. Zij waren wekenlang in de waan dat zij een tweede naaste hadden verloren als jihadist aan het front in Syrië.

Anis Zerguit (l) en zijn eerder omgekomen broer Soufiane.

Anis Zerguit (l) en zijn eerder omgekomen broer Soufiane.

De ‘zelfmoordaanslag’ door Anis Zerguit werd gemeld door de Belgische jihadexpert en arabist Pieter van Ostaeyen en daarna breed opgepikt door de Nederlandse media. De achterblijvers in Nederland waren vanuit Syrië telefonisch ingelicht over diens ‘dood’. Dat blijkt echter volledig in scene te zijn gezet. Want tot verbijstering hoorde de achterban onlangs door de telefoon zijn stem; hij is gewoon nog in leven.

Claimvideo’s

De aanvankelijke melding kon ook niet onafhankelijk worden bevestigd. Ook bleven claimvideo’s uit van IS, waarin Anis Zerguit figureerde als zelfmoordaanslagpleger. De in scene gezette dood van Anis Zerguit is precies waarvoor geheime diensten waarschuwen: mogelijk worden dit soort leugens gebruikt om vervolgens onder de radar te kunnen opereren en zelfs terug te kunnen keren naar Europa. Dat er een plan is gesmeed om Anis’ dood in scene te zetten, kan erop duiden dat er plannen worden gesmeed om heimelijk te opereren.

Anis Zerguit, die er in Syrië drie vrouwen op na zou houden, is vorig jaar december bij verstek veroordeeld tot zes jaar cel voor lidmaatschap van een terroristische organisatie, één jaar meer dan het OM had geëist. Hij was niet bij de rechtszitting aanwezig, want hij zat in Syrië.

Broer Soufiane

Zijn broer, Soufiane Zerguit, is vermoedelijk gestorven bij een Amerikaans bombardement op Kobani. Maar ook zijn dood is niet verder bevestigd met bewijsmateriaal. Jihadonderzoeker Pieter van Ostaeyen denkt evenwel dat diens dood niet in scene is gezet: ,,Er is nimmer meer iets van hem vernomen.” Soufiane Zerguit werd berucht als jihadist die onder alias ‘ Fighting Journalist’ de propagandavideo Oh, oh Aleppo’ maakte. Volgens justitie heeft Anis Z. een rol gespeeld in die video, die hij mede produceerde.

Anis Zerguit staat sinds ruim een jaar met zijn volledige personalia op de Nationale Terrorismelijst.

Lees verder: Al eerder vraagtekens bij dood Anis. (premium)