Nieuws/Binnenland
412546
Binnenland

Politie Ede waarschuwt Identitair Verzet

EDE - De politie in Ede heeft de actiegroep Identitair Verzet gewaarschuwd dat burgerwachten in de probleemwijk Veldhuizen niet worden getolereerd. Mensen die zich niet aan het samenscholingsverbod houden, worden aangehouden. Wie niet luistert naar een bevel om te vertrekken, krijgt een bestuurlijke dwangsom van 5000 euro. Zo'n dwangsom is deze week al tweemaal uitgedeeld, zei een woordvoerder van de politie vrijdag.

Marokkaanse jongeren veroorzaken in Veldhuizen al wekenlang onrust. Na een reeks autobranden besloot de burgemeester van Ede tot een samenscholingsverbod. Sindsdien zijn negen jongeren in de leeftijd van 15 tot 19 jaar opgepakt, maar de brandstichters zitten daar niet bij.

Identitair Verzet wil samen met de lokale groep Ede Veilig vanaf vrijdagavond gaan patrouilleren in de wijk, omdat de politie de onrust onvoldoende in de hand zou hebben.

,,Het is op dit moment beheersbaar in de wijk'', zegt de politiewoordvoerder. ,,Het laatste waar we op zitten te wachten is extra onrust doordat groepen elkaar gaan provoceren. We zullen dus zeer attent zijn op de sfeer op straat en direct ingrijpen als het nodig is.''