Nieuws/Binnenland
412664599
Binnenland

Helemaal klaar met overlast: Boxmeer wil geen alleenstaande minderjarige vluchtelingen in azc

Vechtpartij in een asielzoekerscentrum in Overloon, beeld ter illustratie.

Vechtpartij in een asielzoekerscentrum in Overloon, beeld ter illustratie.

BOXMEER - Het college van burgemeester en wethouders van Boxmeer wil niet langer de opvang toestaan van minderjarige alleenstaande vluchtelingen in het azc in Overloon. Ook de zogenoemde veiligelanders mogen het azc niet meer in, stellen B&W in een voorstel aan de gemeenteraad. Daarover wordt op 6 juli vergaderd. Burgemeester en wethouders willen in de toekomst alleen nog vluchtelingen opvangen die kans maken om in de gemeente een nieuw bestaan op te bouwen.

Vechtpartij in een asielzoekerscentrum in Overloon, beeld ter illustratie.

Vechtpartij in een asielzoekerscentrum in Overloon, beeld ter illustratie.

Het azc in Overloon biedt momenteel ruimte voor maximaal 800 asielzoekers. Het college in Boxmeer wil dat maximum verlagen naar 500. De veiligelanders, asielzoekers uit landen die volgens Nederland veilig zijn, maken in ons land nauwelijks kans op asiel. Ze veroorzaken volgens het gemeentebestuur veel overlast. Dat laatste geldt ook voor de alleenstaande minderjarige vluchtelingen (AMV-ers).

Criminaliteit

Het azc is sinds 2014 gehuisvest in de voormalige gevangenis in Overloon. De eerste jaren leverde dat volgens het college geen problemen op. Nu wel. „Met de komst van alleenstaande minderjarige vluchtelingen en asielzoekers uit veilige landen namen de klachten over vandalisme, criminaliteit en overlast toe en verminderde het draagvlak onder de inwoners van met name Stevensbeek en Overloon”, aldus het college woensdag.

Het Centraal Orgaan Asielzoekers wilde Boxmeer tegemoet komen door het aantal plaatsen voor AMV-ers met tien terugbrengen tot veertig. Volgens het COA is het aantal veiligelanders in het azc Overloon al gedaald. Daarnaast mogen zij wettelijk niet geweerd worden. Maar B&W van Boxmeer wijzen de concessies door het COA als onvoldoende van de hand. „We hebben alle begrip voor de opstelling van het COA, maar als gemeentebestuur staan we in de eerste plaats voor onze inwoners”, zegt burgemeester Karel van Soest. „Boxmeer is een gastvrije gemeente en dat willen we blijven, voor iedereen die zich aan de regels houdt en die wil meebouwen aan een levendige gemeenschap.”