Nieuws/Binnenland
412775
Binnenland

Twee verdachten aangehouden in onderzoek naar voetbalclub

De FIOD heeft donderdagochtend twee verdachten aangehouden in een onderzoek naar het (deels) zwart verlonen van spelers van de Oostzaanse voetbalclub OFC die uitkomt in de Hoofdklasse. Het nadeel voor de schatkist loopt vermoedelijk in de tonnen. De FIOD doorzoekt samen met de politie de kantine van de voetbalclub en twee woningen in dezelfde gemeente.

De aangehouden verdachten zijn een bestuurslid van de voetbalclub en de voorzitter van de stichting, die voor de voetbalclub de betalingen van de spelers doet. Het tweetal is in verzekering gesteld. Ze worden verdacht van (betrokkenheid bij) belastingfraude. Door de constructie is de schatkist vermoedelijk tonnen misgelopen, aldus het Openbaar Ministerie op donderdag.

De club is in relatief korte tijd gepromoveerd naar de Hoofdklasse. Een aantal spelers ontvangt (beperkt) salaris van de club, waarover de club ook loonbelasting afdraagt. Het vermoeden is dat een aantal spelers in de jaren 2011 tot op heden daarnaast (een deel van) hun salaris zwart uitbetaald kreeg.

Bij de doorzoeking van de kantine nam de FIOD administratie en computers in beslag. Bij de doorzoekingen van de woningen heeft de FIOD administratie, dure horloges en vermoedelijk verdovende middelen aangetroffen.

Vals spel

Het zwart betalen van spelers is ernstig omdat zo niet alleen belasting wordt ontdoken, maar ook omdat deze geldstromen dan worden verhuld en de mogelijkheid ontbreekt om te controleren of de geldstromen een legale herkomst dan wel legale bestemming hebben.

Ook ontstaat door het zwart verlonen van spelers oneerlijk spel. Alle sportclubs moeten loonbelasting afdragen over het salaris en andere vergoedingen die zij aan hun spelers betalen. Er is sprake van concurrentievervalsing wanneer een club dat niet doet, want die club heeft dan minder kosten dan andere clubs die wel netjes betalen. Dat is niet in het belang van een eerlijke competitie.