Nieuws/Binnenland
412916
Binnenland

’Op water en spoor ruimte voor hogere heffingen’

CPB: auto melkkoe

Den Haag - Automobilisten worden onevenredig hard in de portemonnee gepakt in vergelijking tot vrachtverkeer en reizigers met het openbaar vervoer.

Uit een verkennend rapport dat het Centraal Planbureau (CPB) vandaag bekendmaakt, blijkt dat weggebruikers via allerlei heffingen opdraaien voor ’een relatief groot deel’ van de kosten voor de Nederlandse infrastructuur en maatregelen in het kader van bijvoorbeeld milieu en verkeersveiligheid.

Zo is het goederenvervoer verantwoordelijk voor ongeveer 40 procent van de totale uitstoot van kwalijke stoffen. Maar in tegenstelling tot de automobilist, worden die milieukosten lang niet altijd doorberekend aan binnenvaartschepen, vrachtwagens en goederentreinen. Volgens het CPB is er daarom „vooral bij de binnenvaart en het railvervoer ruimte voor hogere heffingen”.

Ook reizigers met het openbaar vervoer blijken spekkoper. Zij worden slechts aangeslagen voor een derde van de totale kosten, omdat de belastingbetaler het grootste deel bijlegt. Terwijl volgens onderzoek juist mensen met hogere inkomens van het openbaar vervoer profiteren. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, blijken namelijk ouderen en gehandicapten „niet bovengemiddeld afhankelijk van het openbaar vervoer”.

Het CPB ontraadt de overheid dan ook om extra te investeren in het openbaar vervoer. Niet alleen kost het veel geld, maar het is ook nog eens slecht voor het milieu omdat reizigers dan niet zozeer de auto, maar juist de fiets laten staan om de bus en de trein te pakken.

Het CPB-rapport is opgesteld om politieke partijen te helpen bij het maken van keuzes voor hun nieuwe programma’s voor de verkiezingen van volgend jaar.