Nieuws/Binnenland
41299
Binnenland

’Meer tijd terugsturen asielzoeker’

Kees van der Staaij

Kees van der Staaij

Den Haag - De overheid moet langer de kans krijgen om een asielzoeker terug te sturen. Te veel nieuwkomers blijven permanent in Nederland, terwijl een asielstatus vooral bedoeld is als tijdelijke bescherming voor wanneer het onveilig is in het thuisland.

Kees van der Staaij

Kees van der Staaij

Dat stellen SGP en CDA in een wetsvoorstel dat ze gezamenlijk indienen.

Wie in Nederland asiel krijgt, ontvangt eerst een tijdelijke verblijfsvergunning. Als het thuisland na vijf jaar nog steeds niet veilig is, wordt de tijdelijke vergunning omgeruild voor een permanente. Mensen met zo’n permanente status kunnen vrijwel niet meer teruggestuurd worden.

SGP en CDA willen die termijn van vijf jaar oprekken naar zeven jaar. Op die manier heeft de overheid langer de kans om iemand met een tijdelijke vergunning terug te sturen. „Het automatisme dat iedere asielzoeker na vijf jaar definitief in Nederland mag blijven, moet op de helling”, zegt SGP-leider Kees Van der Staaij.

De twee partijen schrijven in het wetsvoorstel dat het verblijf van mensen met een verblijfsvergunning in Nederland „in veel gevallen met problemen en gebrek aan perspectief omgeven is.” Het gaat slecht met de inburgering en relatief veel van hen maken gebruik van de bijstand. Daarom is het voor iedereen beter, stellen beide partijen, als de duur van het verblijf in Nederland beperkt blijft.

Dat is ook beter voor het land van herkomst, weet CDA-leider Sybrand Buma. „Het doel moet zijn dat na afloop van een oorlog mensen weer terug gaan om te helpen bij de wederopbouw.”

Er zit wel een positieve prikkel in het voorgestelde systeem voor asielzoekers. Er blijft, op basis van een Europese regel, de mogelijkheid om na vijf jaar al een permanente status te krijgen. Dan moet de nieuwkomer echter wel aantonen dat die voldoende inkomen heeft en ingeburgerd is. Wie niet aan die eisen voldoet, moet dus nog twee jaar wachten op een permanente status. In die tijd bestaat de kans dat het land van herkomst als veilig wordt bestempeld en dat daarom de verblijfsvergunning wordt ingetrokken.

In de Kamer hebben SGP en CDA eerder het kabinet opgeroepen om de termijn op te rekken naar zeven jaar. Die poging haalde net geen Kamermeerderheid. De twee partijen hopen nu ze een wetsvoorstel hebben geschreven en met de gewijzigde samenstelling van de Kamer na de verkiezingen, wel een meerderheid te kunnen halen.