Nieuws/Binnenland
41303
Binnenland

IJsclubs staan te popelen voor eerste marathon op natuurijs

Klaar voor flitswinter

Sleetjes uitverkocht, een run op sneeuwlaarzen en de race om de eerste marathon op natuurijs barst weer los. Nederland maakt zich op voor een flitswinter: een weekje kou, winterse neerslag en schaatsen. ,,Maar het E-woord zou ik niet in de mond nemen.”

Na zijn werk meldt hoofd-ijsmeester Tonnie Lenderink zich bij wat over een paar dagen een gladde ijsbaan moet zijn. IJs- en skeelerclub Haaksbergen hoopt voor het tweede jaar op rij de eerste marathon op natuurijs te kunnen organiseren. ,,De draaiboeken liggen klaar”, vertelt de ijsmeester. ,,Dat moet ook wel, want op het moment dat het ijs volgende week drie centimeter dik is, bellen we de KNSB op. Als die zegt dat we de eerste zijn, hebben we zo’n acht tot tien uur te gaan tot om zes uur ’s avonds de wedstrijd wordt afgeschoten.”

Elk jaar is het weer een wedstrijd. Wie is de eerste? IJSCH in Haaksbergen, IJsvereniging Nieuw Amsterdam in Veenoord of De Hondsrug in Noordlaren. ,,Een bijzondere strijd”, vindt de ijsmeester. ,,Omdat je afhankelijk bent van de natuur. Je kan zelf nog wel zo goed je zaakjes op orde hebben: als de natuur de primeur gunt aan Noordlaren, dien je daar vrede mee te hebben. Dat is het mooie van de natuur. Je gunt elkaar die primeur ook. Al hopen we wel, net als vorig jaar, de eerste te zijn.”

Want de marathon op natuurijs gaat er ‘gegarandeerd komen’, voorspelt weerman Reinier van den Berg. ,,Ik zit er bovenop”, lacht hij. ,,Eerst krijgen we een gure periode. Aankomend weekend zien we ‘vuil winterweer’ waarbij het wit wordt. Het kan gaan waaien. Echt winters, dus voorzichtigheid is geboden op de weg.” Maar na het weekend gaan we een week tegemoet ‘waarin de schaatsliefhebber zijn hart op kan halen’. ,,We krijgen hogedrukgebieden, geen neerslag meer en veel opklaringen. Maar het belangrijkste: vanuit het oosten komt ijskoude lucht. We krijgen een volwaardige vorstperiode waarin er echt geschaatst kan worden op natuurijs. En dan ook écht op natuurijs: niet de liefhebbers die over één nacht ijs gaan op een ondergespoten weilandje. De uiterwaarden kunnen dichtvriezen.”

En bij schaatsfabriek Viking zijn ze daar natuurlijk maar wat blij mee. ,,Dit is waar we het voor doen”, glundert Hiddo Visser in zijn bedrijf in Almere, dat werd opgericht door de Nederlandse schaatslegende Jaap Havekotte. ,,We merkten al dat we zo’n drie keer meer orders hadden dan normaal”, rekent Visser uit. ,,Maar de afgelopen dag is het vijf keer zoveel als gebruikelijk in deze tijd van het jaar. Normaal gaan er een paar dozen de deur uit, maar nu met pallets tegelijk. Winkels willen goed voorbereid zijn, en geen ‘nee’ moeten verkopen aan klanten.”

En niet alleen de schaatsen doen het goed. Ook andere winterse artikelen vliegen de winkels uit. Bij postorderbedrijf Wehkamp waren gisteren bijvoorbeeld de sleetjes totaal uitverkocht. Ook sneeuwschuivers waren niet meer te bestellen. Vandaag is de lading weer aangevuld, vertelt woordvoerder Jacolien van Wezep. ,,Maar er is ook een grote run op andere producten. Sneeuwlaarzen voor kinderen gaan erg hard: de laarsjes die ze bij de laatste flitswinter droegen, passen natuurlijk niet meer. Dikke truien zijn de afgelopen dagen ook veel populairder dan normaal.”

Bij collega Bol.com gaat vooral de strooizout er in kilo’s doorheen, vertelt Marjolein Verkerk van de thuiswinkel. ,,Daarnaast merken we dat de elektronische slotontdooier populair is”, vertelt ze. En ook bij Bol zijn de sneeuwschuivers en ijskrabbers gewilde objecten. Maar vooralsnog kunnen ze de grote vraag nog wel aan: niets is nog uitverkocht.

Naar verwachting houden de winterse omstandigheden ongeveer een week aan. Volgende vrijdag neemt de kans op zuidwestelijke wind toe, en dat gaat vaak gepaard met dooi. Maar tot die tijd: genieten voor de winterliefhebber, en schaatsen. En mogen we dan eindelijk het E-woord weer in de mond nemen? Wordt het weer tijd voor de ‘tocht der tochten’? Moeten de rayonhoofden in Friesland elkaar maar eens op gaan bellen? Weerman Reinier van den Berg lacht. ,,Het wordt voor schaatsminnend Nederland een mooie periode”, verwacht hij. ,,Maar ik zou het E-woord niet hardop durven zeggen. Daar hebben we echt nog een extra week flinke vorst voor nodig.”

Maar er is natuurlijk maar één man die écht iets kan zeggen over de mogelijkheid van ’de hel van 2017’. Die heet Piet Paulusma, maar ook hij is sceptisch. ,,In de winter van ’97 waren er twee weken matige tot strenge vorst nodig. Dat zie ik er nu niet aankomen.” Ook is er toch een kans op bewolking na het weekend, vertelt Paulusma. ,,En dan wordt het helemaal moeilijk om vaarten dicht te vriezen. Ik zie het niet gebeuren.” En dan gebeurt het ook niet, aldus Piet. ,,Want als de mogelijkheid er zou zijn, zou ik degene zijn die dat het hardste roept.”