Nieuws/Binnenland
41310
Binnenland

Telg uit ’beruchte misdaadfamilie’ gedood

Hakim geen lieverdje

De 31-jarige Hakim Changachi werd in het portiek van zijn woning in Utrecht geliquideerd.

De 31-jarige Hakim Changachi werd in het portiek van zijn woning in Utrecht geliquideerd.

UTRECHT - De stad Amsterdam is ’traditiegetrouw’ de liquidatiehoofdstad van Nederland, maar Utrecht begint een geduchte concurrent te worden. In de afgelopen anderhalf jaar vonden er vijf afrekeningen plaats in Utrecht en omgeving. Dat is meer dan gemiddeld.

De 31-jarige Hakim Changachi werd in het portiek van zijn woning in Utrecht geliquideerd.

De 31-jarige Hakim Changachi werd in het portiek van zijn woning in Utrecht geliquideerd.

Gisteren was het weer raak. Aan de Faustdreef in de wijk Overvecht maakte een kogelregen een einde aan het leven van de 31-jarige Hakim Changachi. De man werd in het portiek van zijn woning rond één uur in de ochtend doodgeschoten.

De 46-jarige pizzabakker Said Kichouhi-El Badri woonde op de vijfde verdieping, net als de doodgeschoten Changachi. „Ja, dat is hem”, wijst hij op een foto van zijn galerijgenoot. „Ik hoorde boem, boem, boem, en daarna een heel hard wegracende auto.”

Changachi komt uit een beruchte misdaadfamilie. Zijn broer Sadik kwam vorig jaar maart om het leven in de Audi waarin hij zat na een plofkraak in het Duitse Meppel. Na de kraak reed hij met andere criminelen met een duizelingwekkende vaart terug naar Nederland en botste de wagen tegen een boom, nadat bijna een vrachtwagen was geraakt.

Een andere telg uit de familie, Yassin, raakte een paar maanden ervoor verlamd na een soortgelijke kraak in Krefeld. De vluchtwagen vloog uit de bocht.

Het is nog gissen naar de achtergrond van de afrekening donderdagochtend. Hakim Changachi was bekend bij de politie, maar niet als zware crimineel. Broers en neven zijn in het verleden gepakt voor plofkraken en drugsdelicten. De familie was in een zware vete verwikkeld met een Marokkaanse familie in Breda. Ook was er een conflict met andere criminelen over een een partij wiet van zestig kilo die verdwenen was uit een pand in Utrecht.

Opvallend ook is dat de familie van de doodgeschoten Hakim nauw contact had met een van de verdachten uit het onderzoek naar de ’moordservice’ uit Nieuwegein: het onderzoek 26Koper, blijkt uit het dossier dat in het bezit is van deze krant.

Toen deze Levi B. nota bene in beperking zat na zijn arrestatie en met niemand contact mocht hebben, bleek B. doodleuk vanuit de gevangenis te telefoneren. Justitie ontdekte tot grote frustratie dat B. belde met leden van de familie Changachi en ook met Abdelghani el H. Deze laatste zit nu vast voor een andere liquidatie in Utrecht.

De politie Midden-Nederland ziet zich sinds medio 2015 geconfronteerd met de ene na de andere liquidatie. In de herfst van 2015 werd Aziz Anzi doodgeschoten in De Meern. Het jaar erop volgden de liquidaties van Samir Erraghib in IJsselstein (april), Ranko Skekic in Utrecht (juni) en Wout Sabee (juni) en nu dus die van Changachi. Alle slachtoffers hebben een criminele achtergrond.

In juni 2015 vond de politie een enorm wapenarsenaal in Nieuwegein. De verdachten die hiervoor werden opgepakt bereidden volgens jusitie ook liquidaties voor. Onlangs werd in een garage in Utrecht nog een bus van criminelen aangetroffen vol spionage-apparatuur. Die gebruiken ze doorgaans om concurrenten en politiemensen mee af te luisteren en te volgen.

„We hebben uitgebreid sporenonderzoek gedaan in de flat waar het slachtoffer is aangetroffen. Ook de uitgebrande vluchtwagen wordt onderzocht op sporen. Verder verzamelen we beelden van camera’s in de buurt en praten we met getuigen”, aldus Willemijn Pomper van de politie Midden-Nederland.