Nieuws/Binnenland
413114
Binnenland

Dode Amsterdam is Abderrahim Belhadj

AMSTERDAM - De man die maandagochtend werd doodgeschoten in de flat Kikkenstein in Amsterdam, is de 29-jarige Abderrahim ’Appie’ Belhadj. Een man met een crimineel verleden.

Dat heeft de Amsterdamse politie bekend gemaakt. Belhadj draagt dezelfde achternaam als Hamza B., die in Marokko een straf uitzit voor de dubbele moord in december 2012 in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt. Of het familie van de veroordeelde crimineel is, kan de politie niet zeggen.

Om te zeggen dat de schietpartij verband houdt met de ’Mocro-oorlog’ is nog veel te voorbarig. Ook als het inderdaad familie van Hamza is. Tussen meerdere groeperingen met een hoofdzakelijk Marokkaanse achtergrond uit Utrecht en Amsterdam worden nu conflicten uitgevochten.

Vanavond besteedt Hart van Nederland aandacht aan de moord op Belhadj, die gisterochtend in de flat onder vuur werd genomen. De politie roept getuigen op die in en bij de flat aanwezig waren rond het tijdstip van de moord. Zo was er een persoon die bij de lift stond en mogelijk als laatste met Belhadj sprak. Ook hoopt de politie een stel te spreken dat bij de flat liep.

Het publiek krijgt ook beelden te zien van beveiligingscamera’s die de schutter vastlegden. De politie toont ook een scooter die in de buurt werd aangetroffen en mogelijk door de schutter is gebruikt. Belhadj had geen vaste woon- of verblijfplaats. De politie hoopt door de hulp van kijkers te achterhalen waar de man verbleef.

Belhadj is het achtste moordslachtoffer dit jaar met een Marokkaanse achtergrond. In een aantal gevallen zoals bij Samir Erraghib (Utrecht, april), Nabil Amzieb (Amsterdam, maart) en Chafik Zidane (februari, Rotterdam) betrof het vermoedelijke afrekeningen in het criminele circuit. Ook de maandag vermoorde broers Echargui in Nijmegen hadden een Marokkaanse achtergrond.