Nieuws/Binnenland
41313
Binnenland

Oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet spreekt zich uit

’Lodewijk hopelijk blijvertje’

— Jarenlang stond ze als Kamervoorzitter boven de partijen. En ook na haar afscheid van Den Haag bemoeide Gerdi Verbeet zich nauwelijks inhoudelijk met het politieke debat. Dat verandert vandaag. De PvdA-prominent vindt dat ouderenpartij 50Plus tweedracht zaait tussen ouderen en jongeren. Ze bepleit een pact tussen beide groepen om samen te zorgen voor een fatsoenlijke oudedagsvoorziening, in plaats van de retoriek te volgen van de ouderenpartij. „Zelfs mijn opa en oma zouden er niet in trappen.”

Gerdi Verbeet: „We moeten lessen trekken uit de afgelopen jaren, maar ook niet doorslaan”.

Gerdi Verbeet: „We moeten lessen trekken uit de afgelopen jaren, maar ook niet doorslaan”.

Gerdi Verbeet: „We moeten lessen trekken uit de afgelopen jaren, maar ook niet doorslaan”.

Gerdi Verbeet: „We moeten lessen trekken uit de afgelopen jaren, maar ook niet doorslaan”.

Gerdi Verbeet (65) maakt van haar hart geen moordkuil meer. Vier jaar na haar vertrek uit de landelijke politiek ontpopt ze zich als het geheime wapen van de PvdA. Zondag zal ze op het partijcongres de kersverse leider Lodewijk Asscher aankondigen, wat het startschot zal zijn voor haar rol als PvdA-boegbeeld voor het ouderenbeleid in de verkiezingscampagne.

We kenden u de afgelopen jaren als de neutrale Kamervoorzitter in ruste, maar nu kiest u weer voor een rol in de politieke schijnwerpers. Waarom?

„Ik vind het leuk om weer aan de politiek signalen af te geven over zaken die ik in de samenleving opsnuif, bijvoorbeeld over ouderenbeleid.”

Seniorenpartij 50Plus heeft die agenda de afgelopen tijd gekaapt. Met slogans als ’blijf van mijn poen af’ en ’we pakken ze terug’ heeft ze succes in de peilingen. Wat vindt u van dat soort kwalificaties?

„Ik vind het heel jammer dat partijen die zich op één onderwerp richten daar zo makkelijk mee wegkomen. Ze geven geen antwoord op de veel bredere vragen waar de samenleving voor staat. De groep mensen van 50 jaar en ouder is buitengewoon divers. Onder gepensioneerden moet het leeuwendeel het alleen doen van de AOW, een heel klein deel heeft nog een klein pensioentje. Voor die mensen is het natuurlijk een drama wat er met hun pensioenen gebeurd is. Maar ik ken mensen met AOW, die vertellen dat ze zich pas écht zorgen maken over hun kinderen.”

Waar bestaan die zorgen volgens u uit?

„Ze vragen zich af of er voor hun kinderen en hun kleinkinderen straks nog wel werk is of pensioen over blijft. Denk aan zzp’ers. De AOW zal na hun pensionering voor die groep ook het hoofdbestandsdeel van hun inkomen zijn. Als we allemaal goede zorg willen als ouderen, zullen we ook mensen moeten hebben die die zorg verlenen nadat ze daarvoor een goede opleiding hebben gehad. Dat betekent dat je moet investeren in het onderwijs. We willen voor ouderen een goed inkomen, maar we willen voor hen ook goede zorg en deur-tot-deur vervoer. Dat moet je allemaal in samenhang regelen. Dat kost ook geld.”

Toch lijkt de boodschap van 50Plus wel aan te slaan. Hoe verklaart u dat?

„Ze maken mensen wijs dat je een probleem geïsoleerd kunt oplossen. Dat je alleen maar hoeft te werken aan goede pensioenen voor ouderen, zonder dat je ook verantwoordelijk bent voor de toekomst.”

Wat stelt u daar tegenover?

„We moeten generaties juist met elkaar verbinden, door een pact te maken tussen jong en oud. Lodewijk Asscher is het daar mee eens. Het moet een afspraak worden, net zoals bij het sociaal akkoord, waarin je met elkaar besluit hoe mensen voldoende inkomen hebben om te kunnen genieten van hun oude dag. Daarin spreek je ook af om dat niet doen op kosten van de komende generaties. Henk Krol betaalde de pensioenpremies niet van zijn personeel. En die maakt zich nu druk over pensioenen! Een beetje kalm aan Henk, denk ik dan. Het licht is bij hem wel laat doorgebroken.”

Krol is volgens u ongeloofwaardig op dat terrein?

„Mensen zijn niet gek. Krol blijft natuurlijk toch de voormalig VVD-voorlichter die een verhaal goed over het voetlicht kan brengen. Maar dat kan hij met ieder verhaal. Jan Nagel is daar natuurlijk ook een voorbeeld van. De heren hebben elkaar op dat punt ook wel gevonden. Het zijn mensen die een verhaal met flair en met oneliners verkopen, door makkelijke oplossingen aan te dragen voor complexe problemen. Ik ben ervan overtuigd dat Nederlanders daar veel te intelligent voor zijn. Zelfs mijn opa en oma zouden er niet in trappen.”

Hun populariteit geeft wel aan dat de huidige kaste politici de belangen van senioren genegeerd heeft.

„Er is te veel gedacht dat al die babyboomers het goed hebben. Zo is het niet.”

Dan hebben de PvdA en andere regeringspartijen het de afgelopen jaren toch gewoon laten liggen?

„Tuurlijk. Ik heb dat toen ik Kamerlid was en over ouderenbeleid ging ook met lede ogen aangezien. We moeten lessen trekken uit de afgelopen jaren, maar ook niet doorslaan. Je alleen maar op ouderen richten zou precies het verkeerde zijn om te doen.”

Het klinkt toch een beetje opportunistisch. U geeft zelf aan dat u het als eenvoudig Kamerlid al met lede ogen aanzag, als Kamervoorzitter zei u er niks over en nu, nog eens vier jaar later, worden de ouderen ineens omarmd?

„Er is natuurlijk een bankencrisis geweest. Inmiddels zijn er ook heel veel zzp’ers bijgekomen, waardoor de AOW straks opnieuw een hele belangrijke bron van inkomsten wordt voor een grote groep mensen. De vraag is nu wat we voor elkaar over hebben. Wat we zelf kunnen doen? Maar ook: met elkaar de centjes opbrengen om te zorgen dat mensen – als het nodig is – met hulp van professionele zorg hun laatste jaren op een fatsoenlijke manier kunnen doorbrengen.”

Lodewijk Asscher zal namens de PvdA de kiezer daarvan moeten overtuigen. Met de omloopsnelheid van PvdA-leiders is de kans groot dat er over vier jaar weer iemand anders zit.

„Ik hoop dat Lodewijk een blijvertje is.”

Dat weet je bij de PvdA maar nooit.

„Ik denk dat de politiek ermee gediend is als je een langere periode van continuïteit in beleid hebt. Niemand houdt van een zigzagkoers. Verantwoording afleggen hoort daarnaast bij politiek. Burgers hebben af en toe ook de behoefte om een mep uit te delen.”

In de laatste regionale en lokale verkiezingen werd die mep uitgedeeld. Wat moet de PvdA doen om dat op 15 maart te voorkomen?

„Lodewijk moet het verhaal vertellen van een samenleving die tot ontzettend veel in staat is, als je met elkáár je beste beentje voorzet. Appelleer nu aan het principe dat de meeste kinderen het beste willen voor hun ouders en voor hun grootouders. En dat de meeste ouders het beste willen voor hun kinderen. In Amerika stemmen mensen op een man die miljardair is geworden door geen belasting te betalen. En die mensen denken kennelijk dat die voor hun kinderen goed onderwijs gaat regelen. Die man denkt alleen maar aan zichzelf en zijn familie. Dat kunnen we hier veel beter. Ik vertrouw erop dat Nederlanders straks in het stemhokje een goede keuze maken.”