Nieuws/Binnenland
41314
Binnenland

Scheepswerf op z’n kop toen ’The Donald’ de’kathedraal van Makkum’ overnam

Trump in Friesland de boot in

De entree

De entree

Dat Donald Trump een voorkeur heeft voor ’gouden douches’ wisten ze in Makkum al lang. De aanstaande president van de Verenigde Staten gaf het Friese dorp eind jaren 80 een uniek inkijkje in zijn bijzondere interieursmaak – en zijn manier van zaken doen.

De entree

De entree

Makkumer Otto Gielstra weet ’t nog goed. „We werden hier in het dorp getipt: ’er komt een hele grote aan’. Dus gingen we met de fiets naar de dijk en kijken.” Die hele grote, die was van Trump. Zijn jacht, welteverstaan. In 1987 koopt de toekomstige president van de USA de 86 meter lange ’Nabila’ van de destijds beruchte Arabische wapenhandelaar Khashoggi. Het jacht wordt direct omgedoopt tot ’Trump Princess’ en krijgt in de enorme hal op de werf Amels in Makkum, lokaal ’de kathedraal’ genoemd, een revisie van omgerekend 8 miljoen euro. Het is de eerste keer dat de succesvolle zakenman in Nederland zijn tentakels uitstrekt.

Een van de betrokken medewerkers van Amels, die overigens niet met zijn naam in de krant wil, weet nog goed in welke staat het jacht de hal binnenvoer. „Khashoggi was dan wel de rijkste man op aarde, maar zijn schip was ronduit smerig. Een smakeloos Italiaans design, met overal dierenhuiden aan de muur. De lappen hingen erbij”, aldus de bewuste medewerker.

Kort na de aankoop komt Trump tijdens een geheim bezoek aan Friesland een kwartiertje aan boord. Samen met zijn toenmalige vrouw Ivana, weet de botenbouwer. „Wat hun wensenlijstje voor de inrichting was? Ik zou het een mix van draaiorgel- en Mary Servaes-stijl willen noemen. Met overal goud. Nou ja, verguld dan hè”, knipoogt hij. Wat dat betreft, hoefde er volgens de Amels-man niet zoveel aan de stijl van de inrichting veranderd te worden. „Khashoggi had dat schip al helemaal vol met glimmende flauwekul gestopt. Dat is goed te zien in de James Bond-film Never Say Never Again, waarin de Nabila een bijrol had. Arabieren vallen ook voor kitsch.”

Voor de Amels-werf is de verbouwklus een zegen. Het gaat eind jaren 80 niet goed met de grootste werkgever van het 3500 inwoners tellende Makkum, waar iedereen op één of andere manier wel wat verdient aan de scheepsbouw. Eigenaar Amels verdeelt klussen graag binnen het dorp en ook de horeca pikt een fors graantje mee.

„Bij dat schip hoorde een bemanning van zo’n dertig Sri Lankanen. Die bleven hier in het dorp en daar gingen we nogal eens mee uit”, vertelt een Makkumse. Sterker nog; één van de crewleden trouwde met een jonge Friezin en woont nog altijd in Makkum. De vrouw vervolgt: „Op een nacht, na het stappen, vroegen crewleden of ik stiekem aan boord wilde kijken. Dat heb ik gedaan. Overal gouden kranen, er was een discozaal. Het was zeer luxe en over de top.”

Of ze iets heeft meegenomen van het jacht? „Nee, ik vond het eng. We waren jong en het personeel was doodsbenauwd om ontslagen te worden. Maar die jongens vertelden wel verhalen. Ze maakten veel mee op reizen. Dan kwamen er ook celebs aan boord en zo. Liz Taylor, dat soort mensen.”

Vandaar dat de Trump Princess er pico bello uit moest zien. In de ogen van Trump in ieder geval. Om dat voor elkaar te krijgen reisde de Amels-medewerker halverwege de verbouwing van de Nabila naar New York met stalen stof voor de bekleding van de stoelen aan boord. „Op en neer naar de Trump Tower in één dag. Hij keurde de stoffen vrijwel ongezien goed, gaf me een klap op m’n schouder en zei joviaal ’You Frysian guys are doing a great job’.”

De Friezen bouwden de doucheruimte van Trumps ’ownerscabin’ om tot een enorme binnenstebuiten gekeerde Romeinse zuil. „Handgemaakt van flinterdun geslepen onyx, zodat de verlichting erachter door de wanden schemerde. En inderdaad: Trump wilde er een gouden douche in”, grinnikt hij, verwijzend naar recente publicaties over de plasseks (’golden shower’) die de aanstaande president zou hebben gehad in een Russisch hotel.

Ook moesten er van hem overal in het schip exclusieve lampen van schildpaddenschild aangebracht worden. „Dat hebben we niet gedaan hoor, want ook toen was dat al hartstikke illegaal. In plaats daarvan plaatsten we imitatie-schildpad, van kunststof. Heeft hij volgens mij nooit geweten.”

Trump was uitermate tevreden over het werk van Amels. „Zo tevreden, dat hij meteen maar een heel nieuw schip ging laten bouwen. Dat was een prachtklus voor de werf hier”, vertelt Albert Sieswerda. In juni 1989 krijgt de werf een order van 180 miljoen euro binnen voor een 126 meter lang jacht voor Trump: de Trump Princess 2.

„Mensen waren dolblij. Behoud van werkgelegenheid, weet je”, vertelt een Makkumer. Maar het verhaal kantelde snel. Kritische banken waar hij zakelijke leningen had lopen en daarbij z’n kostbare scheiding van Ivana brachten Trump in geldnood. Er dreigden claims over het jacht in aanbouw. Trump verzon een list: voor een prikkie (3,6 miljoen euro) kocht hij de hele werf. Om vervolgens de order te cancelen en zes weken later het hele spul weer door te verkopen.

Sloegslim noemen ze zoiets in Makkum: gewiekst. Er werd schande gesproken van de hele zaak, maar veel pijn leed het dorp niet. Via een omweg kwam de werf in bezit van Damen, ook een jachtenbouwer. Het leeuwendeel van de werknemers behield zijn baan. „Dat tweede schip is nooit afgebouwd. De bovenbouw heeft jaren hier op de kade gestaan”, zegt Rick Hack, de uitbater van Café Restaurant De Zwaan.

Pas de laatste jaren duiken verhalen op over Trumps doen en laten in Makkum. En zijn smaak. Zoals een bewoonster het verwoordt: „Alles werd stilgehouden. Niemand had het er openlijk over, want iedereen werkte op de werf of had er op een andere manier mee van doen. Maar de oren en ogen registreerden alles en later kwamen de verhalen.”

Bij Stichting Old Makkum zag men zelfs nooit de noodzaak om alle documentatie over Trump uit te pluizen. Totdat hij zich kandidaat stelde voor het presidentschap. In het archief zitten onder meer foto’s van de Trump Princess 1, die nu plots een uniek inkijkje geven in de smaak van de president.

Bovendien is het schip sindsdien alweer verbouwd. Trump verkocht begin jaren 90 zijn pronkvaartuig aan de steenrijke Saoedische prins Al-Waleed bin Talal Alsaud. „Voor de prins moesten we het schip van Trump, dat we enkele jaren eerder nog blinkend wit hadden geverfd, vervolgens weer volledig in Sahara beige overschilderen”, vertelt de medewerker van Amels.

Op de werf in Makkum, die sinds 2005 eigendom van jachtbouwer De Vries is, wil men er nog altijd weinig over kwijt. De receptioniste van de werf moet er wel om lachen dat Trump uitgerekend in het Friese dorpje neerstreek. „Hier heeft wel mooi een president rondgelopen.”