Nieuws/Binnenland
413292
Binnenland

Facebook-profiel Kamerlid na uren hersteld

DEN HAAG - Binnen en buiten de Tweede Kamer is verbolgen gereageerd op het tijdelijk verwijderde Facebook-profiel van PvdA’er Keklik Yücel. De sociaaldemocraat had een betoog geplaatst over onder meer de vrijheid van meningsuiting en de zaak Ebru Umar, die in Turkije werd aangehouden het beledigen van persident Erdogan.

Facebook blokkeerde het profiel voor enkele uren, mogelijk nadat andere gebruikers van de Amerikaanse site zich hadden beklaagd over wat het Turks-Nederlandse Kamerlid had geschreven. Zij had eerder via sociale media verwensingen en bedreigingen van Nederlandse Turken gekregen.

PvdA-leider Samsom noemt die bedreigingen ’ronduit schandelijk’. „Gelukkig is ze een sterke politica die zich niet laat intimideren.” Partijvoorzitter Hans Spekman noemt het ’onacceptabel dat Facebook mensen het woord ontneemt.’ VVD-Kamerlid Arno Rutte vindt het ’absurd’ dat het profiel van zijn collega is verwijderd na een pleidooi voor de vrijheid van meningsuiting.

Facebook haast zich te melden dat het tijdelijk schrappen van Yücels profiel niets te maken met haar politieke commentaren.

Huisregels

Het al dan niet tijdelijk verwijderen van een bericht of profiel op Facebook kan allerlei redenen hebben, zo legt het sociale netwerk uit. „We hebben huisregels en gebruikers kunnen aangeven als ze denken dat een regel wordt geschonden,” zegt een woordvoerder. Als iets offline wordt gehaald, dan krijgt de persoon in kwestie een e-mail met uitleg waarom dat is gebeurd. Dat kan variëren van het plaatsen van een ongepaste foto tot het plaatsen van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Hoe vaak iets wordt gerapporteerd, maakt daarbij niet uit. „Of het nou één keer of duizend keer wordt aangegeven, er kijkt altijd eerst iemand van ons team naar voor besloten wordt of het verwijderd moet worden. De hoeveelheid klachten heeft geen enkele invloed op deze beslissing.”

Intimidatie

Of Yücel ook een mail heeft gehad is onbekend; ze hield zich onbereikbaar voor commentaar. Het PvdA-Kamerlid is net als enkele van haar collega’s met eenzelfde etnische achtergrond al langer mikpunt van intimidatie-pogingen uit de Turks-Nederlandse gemeenschap. Ook in de Tweede Kamer vindt dit inmiddels al jaren plaats door ex-PvdA’ers Kuzu en Öztürk, die de koers van de Turkse president Erdogan aanhangen.

In haar verwijderde betoog op Facebook vermeldt Yücel dat er ’schijnbaar’ tegen haar aangifte is gedaan bij de Turkse autoriteiten. „Er zijn nu veel Nederlanders, waaronder ook seculiere democratische Turkse Nederlanders, die bang zijn en zich zorgen maken.” Het Kamerlid verklaart zich niet te laten intimideren door Ankara. Ze blijft stelling nemen voor vrijheid en tegen onderdrukking.