Nieuws/Binnenland
41351
Binnenland

Gesprek van de dag vrijdag 13 januari

Indoorspeeltuinen vaak niet veilig genoeg

Begeleiders van kinderen moeten extra opletten in speeltuinen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit onderzocht 37 speellocaties. Bij 33 locaties werden bij het eerste onderzoek een of meerdere afwijkingen aan toestellen geconstateerd. Verder in het Gesprek van de dag: de politie is vrijdagochtend het clubhuis van de motorclub No Surrender in Emmen binnengevallen en bewoners van woonzorgcentra Amandelhof en Mirtelhof in Zeist krijgen geen gratis thee, koffie, soep en kroketten meer.

Wat heb je vannacht gemist?

Henk Kuipers (r.) tijdens een persconferentie in 2014 in het clubhuis van motorclub No Surrender.

Henk Kuipers (r.) tijdens een persconferentie in 2014 in het clubhuis van motorclub No Surrender.

 • De politie is het clubhuis van de motorclub No Surrender in Emmen vrijdagochtend vroeg binnengevallen. Lees meer.
 • Bij een brand in een woning in het Amerikaanse Baltimore zijn donderdagochtend zes kinderen om het leven gekomen. Lees meer.
 • Vooral in het oosten is in de nacht van donderdag op vrijdag flink wat sneeuw gevallen. Volgens Weeronline ligt in Arnhem 12 centimeter. Lees meer.
 • Een heftruck is donderdagavond op een persoon gevallen op De Schans in Alphen aan den Rijn. Lees meer.
 • Cubanen krijgen niet langer vanzelf een verblijfsvergunning als ze voet op het Amerikaans grondgebied zetten. De "natte voeten-droge voetenregeling" die al sinds 1995 bestond, heeft president Barack Obama op de valreep van zijn presidentschap per direct beëindigd. Lees meer.

Waarvan moet je op de hoogte zijn?

 • Het KNMI heeft code oranje voor de provincies Noord-Brabant, Gelderland en Limburg beëindigd. De weerdienst waarschuwt nog wel voor gladheid in het oosten. Lees meer.
 • De stad Amsterdam is ’traditiegetrouw’ de liquidatiehoofdstad van Nederland, maar Utrecht begint een geduchte concurrent te worden. Lees meer.
 • Veel indoorspeeltuinen zijn niet veilig genoeg voor kinderen. Dat blijkt uit een inspectie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. De NVWA onderzocht vorig jaar 37 overdekte speellocaties met in totaal 180 speeltoestellen. Lees meer.

Wat wordt er besproken bij de koffieautomaat?

Kees van der Staaij

Kees van der Staaij

 • De overheid moet langer de kans krijgen om een asielzoeker terug te sturen. Te veel nieuwkomers blijven permanent in Nederland, terwijl een asielstatus vooral bedoeld is als tijdelijke bescherming voor wanneer het onveilig is in het thuisland. Lees meer.

Wat raden wij verder aan?

De bewoners van De Amandelhof en De Mirtenhof in Zeist kunnen hun bezoek niet langer vergasten op gratis koffie en koek.

De bewoners van De Amandelhof en De Mirtenhof in Zeist kunnen hun bezoek niet langer vergasten op gratis koffie en koek.

 • Geen gratis thee, koffie, soep of kroketten meer voor bewoners van woonzorgcentra Amandelhof en Mirtelhof in Zeist. Het management van zorggroep Charim schrapt de kosteloze versnaperingen om een budgetoverschrijding van 80.000 euro terug te verdienen. Lees meer.
 • Klaas-Jan Huntelaar: ’Ik sluit een terugkeer bij Ajax niet uit’. Lees meer.
 • ADO Den Haag zat al in de hoek waar de klappen vallen, maar de lijst van tegenvallers wordt steeds groter. Mike Havenaar ligt al bijna twee weken in het ziekenhuis in Japan met een infectie, die hij in Nederland heeft opgelopen. Lees meer.
 • Makkumer Otto Gielstra weet ’t nog goed. „We werden hier in het dorp getipt: ’er komt een hele grote aan’. Dus gingen we met de fiets naar de dijk en kijken.” Die hele grote, die was van Trump. Zijn jacht, welteverstaan. Lees meer.
 • Ex-spion Christopher Steele, die kwam bovendrijven als auteur van het omstreden Trump-rapport, is voor zijn eigen veiligheid ondergedoken. Lees meer.