Nieuws/Buitenland
413644
Buitenland

Juridische strijd over wc's North Carolina

WASHINGTON - Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft juridische stappen aangekondigd tegen partijen in de staat North Carolina over wetgeving die daar voorschrijft welk openbaar toilet transgenders moeten gebruiken. In de regelgeving van North Carolina moeten de transgenders de wc gebruiken die overeenkomt met het geslacht dat op hun geboortebewijs staat aangegeven. Het ministerie heeft maandag aangekondigd dat het een reeks partijen in North Carolina daarom wil vervolgen wegens discriminatie.

Advocaat Vanita Gupta van het ministerie van Justitie stuurde vorige week brieven aan North Carolina, waarin ze de wet in strijd met de mensenrechten noemde. Ze dreigde met een federale rechtszaak als de wet niet zou worden ingetrokken. De gedaagden zijn de staat North Carolina, de gouverneur van de staat Pat McCrory, de Universiteit van North Carolina en een ministerie van de deelstaat.

De Amerikaanse minister van Justitie, Loretta Lynch, heeft maandag gedreigd federale geldkranen voor North Carolina dicht te draaien. Volgens haar komt de wetgeving neer op door ,,de staat gesponsorde discriminatie''. North Carolina heeft ondertussen een klacht ingediend tegen Gupta en Lynch wegens hun ,,radicale interpretatie'' van de wet.