Nieuws/Buitenland
413689
Buitenland

Poetins Nachtwolven provoceren in Berlijn

BERLIJN - De persoonlijke motorcrew van president Poetin, de Russische ‚Nachtwolven’, provoceerde vandaag in Berlijn. Met tweehonderd man reden ze op hun zware machines door de Duitse hoofdstad, precies op de herdenkingsdag waarop de Sovjets Hitler-Duitsland in 1945 versloegen.

Bij stralend weer arriveerden de stoere mannen met hun zware zwarte lederjacken bij de Brandenburger Tor en het monument voor de gevallen soldaten van het Russische Rode Leger. Blonde meisjes in groene Sovjet-uniformen begroetten hen met kusjes en danspasjes, overal waren de rode hamer-en-sikkel-vlaggen te zien.

Ze werden uitzinnig door enkele duizenden ’Rusland-Duitsers’ begroet, een minderheid van zo’n vier miljoen mensen die na 1990 vanuit de Sovjet-Unie naar de Bondsrepubliek emigreerden. De tocht van de Nachtwolven van Moskou naar Berlijn was vierduizend kilometer lang, vanwege een verbod in Polen moesten ze via diverse andere Oost-Europese landen rijden.

’Grenzen’

,,Rusland doet niemand wat, maar het Westen dringt zich op aan onze grenzen“, zegt Alexander Schulz, woordvoerder van de Nachtwolven. De ingenieur, die sinds twintig jaar in Baden-Württemberg leeft, wijst daarbij naar de Navo-steun voor de Baltische staten, Oekraïne en Georgië.

Hij vergeet daarbij dat Poetin de Russische separatisten in de Oost-Oekraïne ondersteunt, in de Georgië-oorlog ingreep en dat de Nachtwolven bij de illegale inname van de Krim meehielpen. Hun leider en Poetin-vriend Alexander Saldostanov mag vanwege de EU-sancties de Europese Unie niet in.

Dat weerhield zijn kameraden er niet van naar Berlijn te komen. ,,Hier zijn onze grootouders in de Tweede Wereldoorlog gestorven en begraven“, zegt een motorrijder met donkere baard en zware lederen kluft. ,,We moeten de doden eren, ons eraan herinneren en ervoor zorgen dat er nooit meer oorlog komt.”

’Geen oorlog’

Maar van politiek heeft hij niet veel verstand, geeft de Russische man te kennen, die weigert zijn naam te geven. Luise Kuypers (65) draagt een T-shirt met het portret van Poetin. De Berlijnse is op de Krim geboren en heeft een Duitse man getrouwd. ,,Europa moet solidair met Rusland zijn, we moeten geen conflict of oorlog met elkaar hebben.“

Op de achtergrond speelt een jongetje met een houten kalasjnikov en een groene baret. Een man die uit protest een geel-blauwe Oekraïense vlag draagt, wordt weggehoond. ,,Ze vinden dat ik provoceer, terwijl de Oekraïense soldaten samen met de Russen nazi-Duitsland hebben verslagen“, aldus Stefan Lauter, wiens vader als communist in een concentratiekamp stierf.