Nieuws/Binnenland
413729
Binnenland

Hoogleraar geeft Turkse prijs terug

LEIDEN - Erik-Jan Zürcher, hoogleraar Turkse talen en culturen aan de Universiteit Leiden, geeft een onderscheiding die hij in 2005 ontving van de toenmalige Turkse minister van Buitenlandse Zaken, terug. Hij protesteert met zijn actie tegen „het dictatoriale wanbeleid van president Erdogan”.

„Een land waar de politiek, rechterlijke macht, de media, de universiteiten en individuele burgers – zelfs als zij in Europa wonen – de speelbal zijn geworden van een de facto dictator en de kliek om hem heen; waar de fundamentele vrijheden en de rechtsorde in feite niet meer bestaan, zo’n land kan geen Europees land zijn,” schrijft Zürcher in een opiniestuk op de site van NRC.

Volgens Zürcher gebruikt Erdogan zijn ,,machtsmonopolie om islamitsche normen en waarden steeds meer bepalend te laten zijn in de maatschappij. Het is intussen op de meeste plaatsen heel wat makkelijker een gebedsruimte te vinden dan een verkooppunt voor alcohol.''

Zürcher kreeg de Medal of High Distinction als dank voor zijn voorlichting aan de Nederlandse politiek over Turkije tijdens gesprekken over een Turks lidmaatschap van de EU.

Zürcher schrijft lang te hebben getwijfeld over zijn besluit omdat het demonstratief gebaar mogelijk ook consequenties kan hebben voor de tientallen studenten en promovendi die hij in de loop der jaren begeleidde en die naar Turkije zijn teruggekeerd. „Mijn handtekening staat op hun diploma. Maar ik heb geen keus meer en moet dit nu doen, juist omdat ik ‘Turkijedeskundige’ heet te zijn.” Daarom gaat de medaille „netjes verpakt terug naar Turkije.”