Nieuws/Buitenland
413730
Buitenland

Chaotisch begin proces terreurcel Verviers

BRUSSEL - Het strafproces tegen leden van de terreurcel die begin vorig jaar in het Belgische Verviers werd opgerold, is maandag chaotisch begonnen. De rechtszaak begon later en moest veel eerder dan gepland worden stopgezet.

Het Openbaar Ministerie vervolgt zestien verdachten, maar slechts zeven zijn aanwezig. Van de anderen, die verstek laten gaan, wordt gedacht dat ze in Syrië zitten. Ook de Nederlandse verdachte, Zaid Koulliss is niet aanwezig bij het proces.

De rechtszaak begon al direct met uitstel op verzoek van een aantal advocaten van de verdachten. Zij hadden door de stakingen in een aantal Belgische gevangenissen niet met hun cliënten kunnen overleggen voorafgaand aan het proces.

Stiptheidsactie

De dag eindigde ook eerder dan voorzien. Het proces werd rond 15.30 uur geschorst omdat het veiligheidspersoneel niet na 16.00 uur wilde werken. Dit personeel brengt onder meer de verdachten van de gevangenissen naar de zittingszalen en controleert publiek en pers bij binnenkomst. Het personeel is ontevreden over een aantal arbeidsvoorwaarden en daarom hielden ze deze spontane stiptheidsactie.

Bij de politie-inval in Verviers, vlakbij Luik, kwamen medio januari 2015 twee verdachten om het leven. Twee anderen wisten te ontkomen, onder wie de toen achttienjarige Koulliss. Eén persoon werd opgepakt. Hij ontkent in het vuurgevecht met de politie te hebben meegedaan. Later volgende meerdere arrestaties.

Parijs

De terreurcel zou politiedoelen op het oog hebben gehad voor aanslagen. De leider van dit netwerk zou Adelhamid Abaaoud zijn. Hij was een van de daders van de terreuraanslagen in Parijs in november. Bij een politieactie enkele dagen later kwam hij om.

Voor het terreurproces zijn drie weken uitgetrokken. In de eerste week worden de verdachten ondervraagd. De twee andere weken zijn voor de eis van het Openbaar Ministerie en de pleidooien van de verdediging. Een datum voor de uitspraak is er nog niet.