Nieuws/Buitenland
413747
Buitenland

Amnesty: Dwangarbeid rond bouw stadion WK 2022

Het Khalifa International Stadium in Doha, Qatar.

Het Khalifa International Stadium in Doha, Qatar.

DOHA - Amnesty beschuldigt Qatar ervan dwangarbeid in te zetten bij de bouw van een van de stadions voor de WK voetbal in 2022. De buitenlandse arbeiders worden volgens de mensenrechtenorganisatie afschuwelijk behandeld.

Het Khalifa International Stadium in Doha, Qatar.

Het Khalifa International Stadium in Doha, Qatar.

Zij worden slecht gehuisvest, hun lonen worden ingehouden en hun paspoorten zijn afgepakt. Amnesty sprak met ruim 130 arbeiders bij het Khalifa International Stadium, waar een van de halve finales gespeeld dient te worden. De organisatie beschuldigt ook de wereldvoetbalbond FIFA ervan dat zij de mensenrechtenschendingen niet tegengaat.

Qatar onder vuur

Qatar ligt al langer onder vuur over de behandeling van migranten, die ook bij andere grootschalige bouwprojecten worden ingezet. Het heeft beterschap beloofd, maar daar blijkt volgens Amnesty nog niets van. Het oliestaatje zegt de huidige beschuldigingen te zullen onderzoeken.

Er werken nu zo’n 4000 arbeiders aan de bouw van de voetbalstadions. Dat aantal moeten de komende jaren naar 36.000 worden verhoogd, waardoor meer wanpraktijken op de loer liggen. “Het misbruik van migrantarbeiders is een smet op het blazoen van het wereldvoetbal”, aldus het rapport van Amnesty. “Voor spelers en fans is een WK-stadion een droomplek. Voor sommige arbeiders die wij spraken is het een plek voor nachtmerries.”