Nieuws/Binnenland
413766
Binnenland

Hoogste dreigingsniveau in Gelderland, Zeeland en Overijssel

Code rood om risico natuurbranden

Droogte en harde wind in Overijssel, Gelderland en Zeeland zorgen voor een hoog risico op natuurbranden. Daarom heeft de brandweer in die provincies code rood afgegeven, het hoogste dreigingsniveau.

Inwoners hebben een stookverbod in de buitenlucht, ook op plekken waar normaalgesproken bij uitzondering wel vuur in de open lucht is toegestaan. Barbecuen in de eigen tuin mag nog wel, mits de kolen in de barbecue blijven tot ze geheel zijn opgebrand.

Fakkels, vuurkorven, wensballonnen en vuurwerk aansteken is niet toegestaan en er wordt gevraagd niet te roken in natuurgebieden. Ook wordt er gewaarschuwd voor het parkeren van de auto in hoog, droog gras. Daar kan gevaar ontstaan door hete auto-onderdelen.

Afgelopen zondag rukte de brandweer nog op voor een heidebrand bij Lattrop, in de buurt van een camping.

Afgelegen

Zodra er een melding binnenkomt bij de brandweer, rijden er direct vier wagens naartoe, vertelt brandweervoorlichter Pieter Heideman van Brandweer Gelderland-Midden aan hoogenlaag.nl. Omdat ze te maken hebben met afgelegen gebieden, willen de brandweerlieden niet zonder water komen te zitten. Ook 15.000 liter kan snel opraken, aldus Heideman.

Ook preventief toezicht op de natuurgebieden wordt opgeschroefd. ,,Er hangen nu standaard vliegtuigjes in de lucht boven de natuurgebieden. Met name de heidegebieden houden we in de gaten, die zijn het kwetsbaarst. Een natuurbrand ontstaat minder snel in loofhout of in een dicht bos met hoge bomen.''

Door snel optreden van de eerste eenheden is de #heidebrand onder controle.We zijn nog ter plaatse voor nabluswerkzaamheden.Einde bericht.— Brandweer Twente (@BrandweerTwente) 8 mei 2016