Nieuws/Buitenland
413819
Buitenland

'Ku Klux Klan' paradeert door opvangkamp

LÖCKNITZ - Acht onbekenden in kledij van de Ku Klux Klan hebben in de buurt van het Duitse Löcknitz over het terrein met een opvangcentrum van vluchtelingen geparadeerd. Het incident had volgens een politiewoordvoerster in Neubrandenburg donderdagnacht plaats, maar hulpverleners hebben pas maandag aangifte gedaan.

Het gezelschap met de beruchte witte gewaden en puntmutsen zou gedurende ongeveer tien minuten zwijgend over het complex hebben gelopen. Toen een aantal asielzoekers naar buiten kwam, verdwenen de dreigend uitgedoste bezoekers.

In de naburige deelstaat Brandenburg zijn de afgelopen jaren vergelijkbare acties van rechtsextremisten gemeld. Zij onderhouden volgens het OM nauwe contacten met zielsverwanten in het zuiden van Voor-Pommeren. In de regio Löcknitz richtte de vreemdelingenhaat zich tot dusver met name op inwoners van Poolse origine.

De KKK-dracht verwijst naar de racistische terreurorganisatie die in de VS met geweld protesteerde tegen de afschaffing van de slavernij en de burgerrechtenbeweging van Afro-Amerikanen.