Nieuws/Buitenland
413826
Buitenland

Franse parlementariër opgestapt om seksisme

PARIJS - Een vooraanstaande Franse parlementariër is maandag opgestapt als vicevoorzitter van de Assemblée nadat andere parlementariërs hem hadden beschuldigd van seksuele intimidatie. Hoewel het Franse parlement bekend staat om zijn seksistische onderstromen, gebeurt het maar zelden dat die consequenties hebben.

Denis Baupin gaf zijn voorzittersfunctie op, maar houdt zijn zetel in de Tweede Kamer van het Franse parlement. In een verklaring ontkende hij de beschuldigingen, die hij lasterlijk en ongegrond noemde.

Een woordvoerster van de Groenen zei tegen de radiozender France Inter dat Bauper haar een keer ,,tegen de muur drukte, mijn borsten vasthield en me probeerde te kussen''. ,,Het was een bijna dagelijkse kwelling met provocerende, schunnige sms'jes'', zei ook parlementariër Isabelle Attard.

Baupin zegt alleen zijn functie te hebben neergelegd om de reputatie van het Franse parlement te beschermen.

Vorig jaar publiceerde een groep parlementaire verslaggeefsters een verhaal waarin ze het seksisme in de Assemblée aan de kaak stelden. Ze noemden echter niemand bij naam.

Dominique Strauss-Kahn, de toenmalige voorzitter van het Internationaal Monetair Fonds en de gedoodverfde nieuwe Franse president, werd in 2011 aangehouden op verdenking van verkrachting van een hotelmeisje in New York. Hij sloot een financiële deal met de vrouw, waarop de aanklacht verviel. Het betekende het einde van de loopbaan van Strauss-Kahn. Daardoor kwam wel een debat op gang over de manier waarop promiscue politici de hand boven het hoofd werd gehouden.