Nieuws
413881
Nieuws

Ajax ook op beurs onderuit

Rotterdam - Een dag na het 1-1-gelijkspel tegen De Graafschap dat Ajax het landskampioenschap kostte, lijken beleggers het vertrouwen in de club op te zeggen.

Het aandeel van de Amsterdamse club stond om één uur 7,8% lager dan vrijdag bij het sluiten van de markt, en dook eerder op de dag zelfs onder de -10%. Handelaren nemen een voorschot op veel lagere inkomsten uit Europees voetbal het komend seizoen.

Door de tweede plaats in de eredivisie en dus de veroordeling tot Europees kwalificatievoetbal moet financieel directeur Jeroen Slop maar afwachten of hij €12 miljoen aan startgeld voor de Champions League mag bijschrijven. Lukt dat niet, dan wacht de qua inkomsten veel schamelere Europa League, waar elke deelnemer ’slechts’ €2,4 miljoen aan startgeld krijgt uitgekeerd.

Mocht Ajax zich deze zomer niet voor het kampioenenbal plaatsen, dan loopt de club ook nog eens naar schatting €4 miljoen aan tv-inkomsten mis.

Door het mislopen van het landskampioenschap lijdt trainer Frank de Boer naast een sportief ook een financieel verlies. De oefenmeester kocht toen Ajax naar de beurs ging 400 aandelen van zijn eigen club, en die heeft hij voor zover bekend nog niet van de hand gedaan. Dat belang is vandaag €292 minder waard geworden.