Nieuws/Binnenland
413887
Binnenland

Bewoners Amsterdamse flat Kikkenstein opgeschrikt door dodelijk geweld

’Zesde schietpartij in vijf of zes jaar’

AMSTERDAM - De buren hangen met tientallen over de balustrade van flat Kikkenstein in Zuidoost. Op één hoog is een deel van de galerij afgezet met blauw zeil. Velen zagen vanmorgen vroeg op die plek een jonge man liggen. Naar verluidt rende hij tientallen meters voor zijn belagers, maar werd hij uiteindelijk toch dodelijk geraakt door kogels.

Van de entree tot aan de plek waar het slachtoffer ligt, zijn bordjes zichtbaar met aanwijzingen. De forensische recherche doet momenteel onderzoek naar het hoe en waarom van de schietpartij. Ook de identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend.

De spreektaal in dit deel van Amsterdam is geen Nederlands. Vele Afrikaanse talen zijn gemeengoed. Met Engels kom je een eind. Velen willen niet praten over wat zij hebben gezien. Een enkeling wil toch vertellen, welke terreur de buurt vroeg in de ochtend trof. Een buurtbewoner doet zijn beklag uit irritatie. ,,Dit is de zesde schietpartij hier in vijf of zes jaar. Ik vind dat niet normaal meer. Vorig jaar nog, was het ook raak. Maar toen waren er geen slachtoffers.”

Nu werd hij om half zes bij het doen van een plas opgeschrikt door harde inslagen. ,,Ik dacht eerst dat iemand een prullenbak stond in te slaan. Zeven keer achter elkaar."

Zeven minuten later hoorde hij van alle kanten hulpdiensten aankomen, die het slachtoffer nog probeerden te helpen. Dat bleek kansloos. De buurtbewoner: ,,Toen ben ik toch even gaan kijken. Ja, het was geen fijn gezicht. Vreselijk voor zo’n jong mens.” Samen met andere buren kon hij trouwens niet achterhalen om wie het ging. ,,Niemand kent hem. We weten niet of hij hier woont.”

Identiteit

De politie doet nog onderzoek naar zijn identiteit, liet een woordvoerster weten. Mogelijk zijn er camerabeelden van de plek van het misdrijf. De politie kijkt hier momenteel ook nog naar.

Het is nog onduidelijk wat er is gebeurd en de dader is voortvluchtig. De politie heeft een getuige gesproken die mogelijk iemand heeft zien weg rennen, zei een woordvoerster.