Nieuws/Binnenland
413920
Binnenland

Landmachtbaas houdt kaken op elkaar

Amsterdam - In de week dat de Koninklijke Landmacht zijn publicitaire piekmoment van het jaar beleeft met de Landmachtdagen houdt de nieuwe commandant de kaken stijf op elkaar. Luitenant-generaal Leo Beulen wil pas na honderd dagen in functie iets zeggen.

Via een woordvoerder laat de nieuwe topmilitair weten op zich beschikbaar te zijn voor interviews, maar ‘niet inhoudelijk in te gaan’ op de grote thema’s waar Defensie momenteel mee zit: te weinig mensen, werkend materieel en budget. Dat zal de 24 maart benoemde Beulen pas doen na honderd dagen. Van wie het idee voor zo’n zwijgperiode komt, blijft vooralsnog onduidelijk.

Om kennisachterstand in te halen, heeft de generaal-majoor de tijd niet nodig want Beulen bracht zijn volledige loopbaan door bij de landmacht. Zowel in operationele functies zoals tijdens zijn laatste functie als baas van het Duits-Nederlandse legerkorps als in het Haagse waar hij directeur Operaties was in de Defensiestaf.

De zwijgzaamheid over werving en aantrekkelijkheid van Defensie als werkgever is opmerkelijk want de Landmachtdagen van deze week zijn een belangrijk middel om juist meer vooral jonge mensen bij het leger te krijgen. Dat is hard nodig want zoals De Telegraaf onlangs meldde, lukt het de krijgsmacht al vijf jaar op rij niet voldoende mensen binnen te krijgen.

De landmacht presteerde in 2015 het slechtst op het gebied van werving. Het leger wist 238 man minder aan te stellen dan nodig. Het krijgsmachtsdeel bleef 16 procent verwijderd van de wervingsdoelstelling. Volgens vakbonden komt dat omdat de landmacht nieuwe rekruten nauwelijks uitzendingen, fatsoenlijk materieel en een goed salaris meer weet te bieden. De voorganger van Beulen Mart de Kruif roerde bij herhaling publicitair de trom over deze problemen.