Nieuws/Binnenland
414068
Binnenland

Verdediging Holleeder wankelt

Amsterdam - De positie van advocaat Stijn Franken als raadsman van Willem Holleeder wankelt. Prof. mr. Franken heeft zich niet gehouden aan afspraken om belangenverstrengeling in de strafzaak tegen Holleeder te voorkomen en moet zich daarvoor verantwoorden bij de deken van de Orde van Advocaten. De kans is reëel dat Stijn Franken de verdediging van Willem Holleeder moet neerleggen.

De kwestie, die inmiddels heeft geleid tot een officiële klacht van de zussen en ex- van Holleeder tegen Franken, houdt verband met getuigenverhoren in de strafzaak tegen ’s lands bekendste crimineel. De belangrijkste getuigen tegen Holleeder zijn zijn eigen zussen Astrid en Sonja en zijn ex-vriendin Sandra den Hartogh.

Laatstgenoemde werd in het verleden – nog voor Den Hartogh getuige werd tegen haar ex-vriend – al bijgestaan door Stijn Franken. Toen de vrouw tegen Holleeder ging getuigen, legde Stijn Franken haar verdediging neer. Met de deken van de Orde van Advocaten kwam Franken overeen dat hij zijn ex-cliënte door een andere advocaat zou laten verhoren. Aan deze afspraak hield Stijn Franken zich niet. Sandra den Hartogh werd door hemzelf uitgebreid verhoord bij de rechter-commissaris. Dit is vanwege mogelijke belangenverstrengeling in strijd met de eigen gedragsregels van de beroepsgroep.

Sandra den Hartogh en Sonja Holleeder hebben inmiddels een klacht ingediend bij de Orde van Advocaten, die verstrekkende gevolgen kan hebben. Dit bevestigt mr. Wout Morra, advocaat van de zussen Holleeder en Sandra den Hartogh. Stijn Franken kan zelf de verdediging van Holleeder neerleggen of daartoe door de deken worden gedwongen. Holleeder staat morgen proforma in Amsterdam terecht vanwege de verdenking dat hij bij een groot aantal onderwereldmoorden is betrokken.

In de voorfase van dit proces zijn de zussen van Holleeder bij de rechter-commissaris al diverse malen door Stijn Franken gehoord. Deze ondervragingen verlopen in een zeer gespannen sfeer, onder meer omdat Astrid Holleeder stelt dat ze in het verleden vaak overlegde met Franken en zijn kantoorgenoten over de moordpraktijken door haar broer. Ze verwijt Franken er een dubbele moraal op na te houden en vindt dat hij de verdediging van haar broer had moeten neerleggen.

Mr. Stijn Franken, tevens hoogleraar strafrecht, staat bekend als een uitstekend strafpleiter, die optrad in diverse geruchtmakende strafzaken. Zo stond hij Fortuyn-moordenaar Volkert van der Graaf bij. De strafklacht in de zaak Holleeder is een smet op zijn tot op heden rimpelloze carrière.