Nieuws/Binnenland
414081
Binnenland

Roelof Hemmen:’corset knelde’

Amsterdam - „Fijn dat het een verrassing is. Mijn grote angst was dat mensen op een gegeven moment aan mij zouden zien dat ik met mijn hoofd ergens anders ben”, zegt Roelof Hemmen, die vandaag plotseling aankondigde te stoppen bij het RTL Nieuws. Hemmen wil zich meer toeleggen op zijn werk voor BNR NieuwsRadio, wat hij vier jaar geleden erbij is gaan doen.

,,Ik vreesde wel eens dat ik ’tot het bittere einde’ nieuwslezer zou zijn en dat ik straks misschien niet meer kon doen wat ik al die jaren heb gedaan: mij voor 100 procent inzetten.”

,,Het corset waarin een nieuwslezer zit, begon te veel te knellen. Bij BNR leid ik debatten, werken we met panels; ik ontdekte een soort losheid en diepgang die ik bij RTL niet heb. Bij het RTL Nieuws is over elke komma nagedacht en is de bewegingsvrijheid heel klein. Ik heb er jaren fantastisch gewerkt, maar ik ontdek nu dat meer is in het leven en dat ik meer wíl in het leven. Ik ben 53: als ik dit niet doe, gebeurt het waarschijnlijk nooit meer.”

De baas van RTL Nieuws, hoofdredacteur Harm Taselaar, noemde de beslissing van Hemmen ’jammer’. Hemmen: „Maar hij begreep het ook wel. ’Als het zo fundamenteel is, moet je inderdaad maar stoppen’, zei Harm. Hij vergeleek het met een huwelijk. Als een van de twee niet meer zo blij is, dan houdt het een keer op. En ik heb er ook echt 23 jaar met veel plezier gewerkt en dat is geen geslijm. Afkomstig van de Haagse redactie van De Telegraaf werd ik bij RTL eerst redacteur, later verslaggever, toen parlementair verslaggever en de laatste 16 jaar presentator. Een topbaan.”