Nieuws/Binnenland
414094
Binnenland

Pinksterweekend kil met slechts 12 graden

Zonurenrecord in zicht

Mei 2016 kent een zeer zonnige start en dat is te zien in de records. Door het mooie weer wordt het zonurenrecord van 2008 benaderd, maar een nieuw record lijkt er helaas niet in te zitten. Vanuit Frankrijk komen wolkenvelden onze kant op, meldt Weerplaza.nl.

In 2008 scheen de zin 124,6 uur in de eerste 10 dagen van mei. Dit jaar lijken we tussen de 121 en 123 uren zonneschijn uit te komen, net niet genoeg voor een nieuw record. De weersverwachting voor dinsdag is volgens Weerplaza echter lastig te voorspellen. „Als het meevalt met de hoeveelheid bewolking kan het record toch verbroken worden”, meldt Michiel Severin, meteoroloog van Weerplaza.

Zonurenrecord

Vanaf Bevrijdingsdag scheen de zon minimaal 10 uur per dag. De zon kan per dag maximaal 14 uur schijnen in deze tijd van het jaar en die werden sindsdien ook dagelijks gehaald. Ook vandaag zal het maximale eruit worden gehaald. De vraag is of dat dinsdag ook nog het geval is, met de naderende bewolking.

Om het record te breken moet de zon dinsdag minimaal 9 uur zichtbaar zijn in De Bilt. „Vanuit Frankrijk trekken wolkenvelden onze kant op en neemt de kans op een bui toe”, voorspelt Severin. „Maandagavond bereiken de wolken al ons land en de verwachting is dat ze morgen over het hele land trekken. Een stralend zonnige dag is dus zeer onwaarschijnlijk.Ik denk dat we op 5 tot 7 uur aan zonneschijn uitkomen, we eindigen dan dus net achter 2008 en beleven dus de op één na zonnigste start van mei sinds 1901.”

Pinksterweekend kil

Woensdag worden meer wolken en buien verwacht, soms met onweer en hagel. Donderdag vallen er ook nog buien. Vanaf vrijdag wordt het droger, maar ook snel koeler. Waar het de komende dagen nog 22 tot 25 graden is, wordt het vrijdag 17 tot 21 graden. Het pinksterweekend levert kil weer op met maxima van slechts 12 graden.