Nieuws/Binnenland
414115
Binnenland

Meesters Westfries Museum uit Oekraïne gesmokkeld

’Roofkunst in Polen’

Keukenstuk, Floris van Schooten.

Keukenstuk, Floris van Schooten.

Krakau - Gestolen schilderijen uit het Westfries Museum in Hoorn zijn door Oekraïense criminelen naar Polen gesmokkeld. Zeker twaalf van de 24 doeken liggen momenteel verborgen in safehouses nabij de stad Krakau.

Keukenstuk, Floris van Schooten.

Keukenstuk, Floris van Schooten.

Dat hebben welingelichte bronnen rond het onderzoek naar de spoorloze Hollandse Meesters gisteravond tegenover De Telegraaf bevestigd.

De in 2005 uit het museum weggeroofde werken zijn nog steeds in handen van Oekraïeners – leden van de extreemrechtse gevechtsmilitie OUN en de geheime dienst SBU – maar werden enige tijd terug vanuit Oekraïne de Poolse grens overgebracht.

De criminelen willen zo voorkomen dat de schilderijen door de Oekraïense politie worden geconfisqueerd. Roofkunstjagers Arthur Brand en Alex Omhoff van onderzoeksbureau Artiaz – die sinds anderhalf jaar onderzoek verrichten naar de schilderijendiefstal – willen desgevraagd „bevestigen noch ontkennen” dat de doeken in Krakau zijn. „Wél kunnen we kwijt dat wij in ons onderzoek goede contacten onderhouden in Polen.”

De Poolse opsporingsautoriteiten zijn op de hoogte en hebben een onderzoek ingesteld. In Oekraïne wordt de zaak al sinds september onderzocht, al heeft dat nog tot geen enkel resultaat geleid. Museumdirecteur Ad Geerdink zei eerder weinig vertrouwen te hebben in de Oekraïense naspeuringen.

Een voormalige leider van de OUN-militie klopte vorige zomer bij de Nederlandse ambassade in Kiev aan en beweerde de 17e-eeuwse werken aan ons land te willen teruggeven. Brand werd ingeschakeld om gesprekken te voeren. Die liepen spaak omdat de militie grof geld eist: vijf miljoen euro terwijl de doeken in de huidige staat een half miljoen waard zijn. Onlangs bleek dat enkele schilderijen in ruil voor zwijgzaamheid bij corrupte leden van de Oekraïense geheime dienst SBU zijn beland. Die dienst doet nu onderzoek naar de schilderijenroof. Gisteren werd duidelijk dat een andere museumbuit, zeventien schilderijen uit het Italiaanse Verona, eveneens in Oekraïne zijn beland.