Nieuws/Binnenland
414116
Binnenland

Joey M. (21) tegen de lamp dankzij dna-match

Kruimeldief sloeg toe in villa prinses

Prinses Margarita was niet thuis toen er werd ingebroken.

Prinses Margarita was niet thuis toen er werd ingebroken.

Den Haag - Geen gewiekste juwelenrover, maar een nietszeggend kruimeldiefje. Dat lijkt de 21-jarige Joey M. ten voeten uit. Hij zou net voor kerst hebben ingebroken bij prinses Margarita en haar gezin in hun Wassenaarse villa. Bij de diefstal werd bijna 45.000 euro aan sieraden buitgemaakt.

Prinses Margarita was niet thuis toen er werd ingebroken.

Prinses Margarita was niet thuis toen er werd ingebroken.

Nootdorper Joey M. moest gisteren voor de rechtbank in Den Haag verschijnen. Niet voor de politierechter waar hij al vaker was geweest, maar voor de meervoudige kamer met drie rechters waar ‘ernstigere’ delicten worden besproken.

Het Openbaar Ministerie eiste uiteindelijk zes maanden cel tegen hem. Ook zou Joey 44.635 euro schadevergoeding moeten betalen voor de verdwenen juwelen.

Een DHL-koerier ontdekte op 21 december vorig jaar rond vier uur ’s middags dat er een ruit was ingetikt in de werkkamer van het vrijstaande huis op landgoed De Horsten, op steenworp afstand van waar ’neef’ koning Willem-Alexander woont. De man des huizes zag bij aankomst dat er inderdaad een inbreker had huisgehouden: glas en sieraden lagen her en der verspreid, lege juwelenkistjes op het bed en lades waren uit kasten getrokken en leeggegooid.

De dief bleek het vooral op sieraden te hebben voorzien: 15 paar oorbellen 20 ringen en een aantal kostbare hangers waren weg. Er zaten twee ‘topstukken’ bij, samen 34.000 euro waard.

Mogelijk dacht de dader, die toch voorbereidingen moet hebben getroffen, dat er meer te halen zou zijn in het afgelegen huis van ’blauw bloed’ in het bos, waar ook het juwelenontwerpbedrijf van Margarita is gevestigd. Diamanten en andere kostbare steentjes lagen er echter niet.

Justitie is overtuigd dat de nog bij zijn moeder wonende M. de dader is door een dna-match met een bloedspoor op de muur. Op basis daarvan werd hij twee dagen later al aangehouden. Er zijn geen vingerafdrukken, een naar hem te herleiden schoenspoor of belastende telefoongegevens gevonden. Zelfs de sieraden zijn nog altijd spoorloos. Maar volgens officier van justitie mr. Nicole Coenen is de dna-match voldoende. „Het is een duidelijk daderspoor. Verdachte had niets in dat huis te zoeken.”

M.’s advocaat mr. Walter Römelingh vond echter dat vrijspraak moest volgen omdat het dna-bewijs niet deugde en niet volgens de regels was afgenomen en onderzocht. Ook snapte hij de behandeling bij de meervoudige kamer niet. Het was volgens hem niet zo dat de omvang van de schade abnormaal hoog was. „Het is een vrijstaande woning, maar wel een kleine woning. Qua inboedel lijkt het ook op een doodnormaal huishouden met doodnormale spullen van de IKEA.” Ook betwijfelde hij of de ontvreemde sieraden echt zo waardevol waren.

De uitspraak is 21 april.