Nieuws/Binnenland
414136
Binnenland

Eerbetoon aan Wim Brands

Wim Brands

Wim Brands

HILVERSUM - Naar aanleiding van het overlijden van presentator Wim Brands zendt de VPRO dinsdagavond laat een In Memoriam uit. Daarin is een aflevering van Boeken op reis met de Noorse schrijver Karl Ove Knausgard uit 2013 te zien. Brands presenteerde bij de VPRO elke zondag het programma Boeken. Maandag overleed hij op 57-jarige leeftijd.

Wim Brands

Wim Brands

De uitzending van het radioprogramma 'Nooit meer slapen' staat dinsdagnacht helemaal in het teken van de presentator. Zondag 17 april volgt een speciale uitzending, met daarin zijn mooiste interviews.

Brands was sinds de jaren tachtig bekend van veel VPRO-programma's - vooral radio - op het terrein van literatuur en filosofie. Zo was hij samen met Wim Noordhoek oprichter van het programma De Avonden. Brands presenteerde op tv Boeken sinds 2005. Ook zat hij in de jury van de ECI Literatuurprijs. De VPRO liet weten dat Brands leed aan een depressie ,,die hem totaal onverwacht naar een zelfgekozen einde dreef''.

’Boek dicht’

Op de dood van Brands is op sociale media onthutst gereageerd, ook door psychologen, schrijvers en politici. Taalkundige Wim Daniëls schrijft op Twitter: ,,Een treurige dag voor de literatuur nu zelfs de grootste pleitbezorger ervan het boek heeft dichtgeslagen.''

De herhalingen van het boekenprogramma die de komende twee zaterdagen op tv zouden zijn, zijn geschrapt. Komende zondag, de reguliere uitzenddag van het literaire programma, stond er geen aflevering op de rol omdat de NOS dan de marathon van Rotterdam uitzendt.