Nieuws/Binnenland
414138
Binnenland

Margrite Kalverboer nieuwe Kinderombudsman

DEN HAAG - Margrite Kalverboer is de nieuwe Kinderombudsman. De Tweede Kamer heeft haar dinsdag gekozen uit twee kandidaten. In een geheime stemming kreeg ze 78 stemmen. Haar tegenkandidaat Carla van Os kreeg dertien stemmen.

De 55-jarige Kalverboer was als eerste voorgedragen door twee commissies in de Kamer. Beide kandidaten zijn dames die hartstochtelijk strijden voor de rechten van asielzoekerskinderen.

Als onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) schreef Kalverboer een rapport over hoe slecht het is voor asielkinderen als ze naar hun thuisland worden gestuurd als ze langer dan vijf jaar in Nederland hebben gewoond. Ook bemoeide ze zich met de zaak van de uitgeprocedeerde Mauro, waarvan ze vindt dat er te weinig naar diens rechten is gekeken.

Beide kandidaten studeerden onder meer orthopedagogiek in Groningen en zijn goed thuis in het vreemdelingenrecht voor kinderen. Kalverboer is nu bijzonder hoogleraar Kind, Pedagogiek en Vreemdelingenrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen.

De post kwam vrij, omdat de termijn van Marc Dullaert niet werd verlengd. Hij werd vijf jaar geleden de eerste ombudsman die speciaal opkomt voor de belangen van kinderen.

De beëdiging vindt later plaats.