Nieuws/Binnenland
414139
Binnenland

Proteststem rechts bij verkiezing

Rel om nieuwe Kinderombudsman

Margrite Kalverboer

Margrite Kalverboer

Den Haag - Opnieuw is er een relletje uitgebroken over de Kinderombudsman. Meer dan vijftig Kamerleden hebben dinsdag expres een ongeldige stem uitgebracht op de twee vrouwen die in de race waren voor de functie.

Margrite Kalverboer

Margrite Kalverboer

Volgens ingewijden gaat het om de Kamerleden van de VVD en de PVV. Die partijen zouden beide kanshebbers ongeschikt vinden als Kinderombudsman.

Asielzoekerskinderen

Een speciale Kamercommissie schoof vorige week Margrite Kalverboer naar voren als topkandidaat. Carla van Os werd op nummer twee gezet. Beide dames streden in het verleden hartstochtelijk voor de belangen van asielzoekerskinderen.

Kalverboer schreef een rapport over hoe slecht het is voor asielkinderen als ze na meer dan vijf jaar in Nederland te hebben gewoond, alsnog naar hun thuisland worden gestuurd. Ook bemoeide ze zich met de zaak van de uitgeprocedeerde Mauro, waarvan ze vindt dat er te weinig naar diens rechten is gekeken.

Van Os was juriste voor Defence for Children en fungeerde in die hoedanigheid als woordvoerder voor Mauro. In 2010 stond ze op de kandidatenlijst van GroenLinks.

Te links, te activistisch

Per ongeluk een ongeldige stem uitbrengen op de Kinderombudsman is schier onmogelijk. Voorafgaand aan de stemming is de Kamerleden verteld dat blanco stemmen of stempapiertjes met daarop andere namen dan die van de twee kandidaten als ongeldig zouden worden bestempeld. VVD en PVV vonden de kandidaten volgens bronnen te links en te activistisch. Vandaar hun proteststem.

Ondanks de reuring zal Kalverboer worden benoemd tot nieuwe Kinderombudsman. Zij kreeg 78 van de 91 geldig uitgebrachte stemmen.

Het is voor de tweede keer in korte tijd dat de Kinderombudsman stof doet opwaaien. Kalverboer volgt Marc Dullaert op. Hij moest het veld ruimen na een langslepend conflict met Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen. Zij gunden elkaar het licht in de ogen niet.