Nieuws/Binnenland
414153
Binnenland

Getuigenverhoor in opmerkelijke zaak-Miljoenenjacht

Linda de Mol: ze wilden niet tot het gaatje

Linda de Mol schrikt als de kandidaat onverwacht op de rode knop drukt. Een duur foutje...

Linda de Mol schrikt als de kandidaat onverwacht op de rode knop drukt. Een duur foutje...

AMSTERDAM - Je zou niet zeggen dat daar de man stond die eind 2013 vijf miljoen euro mis liep tijdens de Postcodeloterij Miljoenenjacht. Alsof hij nooit anders heeft gedaan stond Arrold van den Hurk uit Son gisteren tientallen journalisten te woord in de rechtbank van Amsterdam. Daar moesten de notaris en presentatrice Linda de Mol van het programma verschijnen voor een getuigenverhoor.

Linda de Mol schrikt als de kandidaat onverwacht op de rode knop drukt. Een duur foutje...

Linda de Mol schrikt als de kandidaat onverwacht op de rode knop drukt. Een duur foutje...

Hij is niet bitter geworden sinds hij in 2013 per abuis op de rode knop drukte tijdens het spel. Het was meteen ’game over’, hoewel hij eigenlijk gewoon verder wilde spelen. Van de 125.000 euro die hij wel mee naar huis nam, verbouwde hij zijn huis. En hij kan er zijn kind van laten studeren.

„Ik had hem meer geld gegund”, zei Miljoenenjacht-presentatrice Linda de Mol gisteren tijdens haar getuigenverhoor. Ze was verbaasd toen Arrold van den Hurk de rode knop indrukte. Even daardoor sprak ze nog met hem over een andere kandidaat, van wie ze allebei vonden dat die te snel het bod van de bank accepteerde. „Maar het komt vaker voor. Dan zien mensen een bedrag langskomen dat hoger is dan hun jaarsalaris, en willen ze gewoon geen risico nemen.”

’Ik had iets onmogelijks gezegd’

Ze hoopte dat hij gewoon door mocht spelen, zei Linda de Mol. „Zullen we net doen alsof het niet is gebeurd…?”, vroeg ze. De Mol: „Ik realiseerde me vrijwel meteen dat ik iets onmogelijks had gezegd. De wens was de vader van de gedachte. We willen allemaal dat iemand zoveel mogelijk geld wint. Dat is voor de kandidaat het fijnst en voor mij ook. Dan kan ik feestvieren. Er is niemand die zegt: Hè, gelukkig! We komen er vanaf met een tonnetje!”

Van den Hurk zei onmiddellijk na de druk op de rode knop dat het een vergissing was. De Mol: „Ik stond naast een teleurgestelde kandidaat. Of hij spijt had, of zich vergist had, dat kan ik niet zeggen.”

De uitzending werd stilgelegd, de beelden teruggekeken. Van den Hurk was niet voorover gevallen of uitgegleden waardoor hij per ongeluk de knop aanraakte, constateerden notaris Jan van Harseler en de spelleiding in de regiewagen. „Gedrukt is gedrukt”, aldus de onverbiddellijke Van Harseler in beeld.

’Niet tot het gaatje’

Arrold van den Hurk nam de negatieve beslissing sportief op, zei De Mol. „125.000 euro is niet iets om over in rouwstemming te raken, zei ik. En dat vond hij ook. Zijn vrouw zei dat ze hem anders in de volgende ronde zou hebben geadviseerd om te stoppen. Ze wilden niet tot het gaatje gaan.”

Linda: "De vrouw van Vd Hurk gaf aan "dat ze niet tot gaatje wilden gaan. Je zegt geen 'nee' tegen zoveel geld." #Miljoenenjacht— Saskia Belleman (@SaskiaBelleman) 5 april 2016

Op advies van hun advocaat Peter Plasman gaan de Van den Hurks dat nu wel. Plasman zag in het getuigenverhoor genoeg aanknopingspunten voor een bodemprocedure. Maar natuurlijk mogen Endemol en de Postcodeloterij ook een schikkingsvoorstel doen. Welk bedrag acceptabel is? Daarover hullen Plasman en Van den Hurk zich nog in stilzwijgen. Wordt vervolgd.

Advocaat Plasman liet net in de wandelgangen weten dat hij wel aanknopingspunten ziet voor een bodemprocedure. #Miljoenenjacht— Saskia Belleman (@SaskiaBelleman) 5 april 2016