Nieuws/Binnenland
414170
Binnenland

Stembureaus open voor referendum

DEN HAAG - De eerste stembureaus voor het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne op de stations zijn geopend. De allervroegste kiezers kunnen op de stations van Nijmegen en Castricum al vanaf 05.00 uur terecht. De andere pakweg vijftig treinstations waar gestemd kan worden openen tussen 05.30 en 07.30 hun deuren. De reguliere stembureaus openen hun deuren om 07.30 uur. Alle openingstijden staan vermeld op de websites van de gemeentes.

De grote vraag is of de opkomst hoog genoeg zal zijn voor een geldige volksraadpleging. Daarvoor moet minimaal 30 procent van de kiesgerechtigde mensen opdagen. Het nee-kamp lag de afgelopen tijd voor in de peilingen. Maar ook als de kiesdrempel wel wordt gehaald kan het kabinet besluiten de uitslag te negeren.

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");

Belangstelling

Het NPO2-programma Nederland Kiest, dat helemaal gewijd was aan het Oekraïne-referendum, heeft dinsdagavond 656.000 kijkers getrokken. Het staat daarmee op de achttiende plaats in de kijkcijfer-top 25 van de Stichting KijkOnderzoek.

De ANP Verkiezingsdienst komt woensdagavond met een voorlopige, niet-officiële uitslag. Op 12 april volgt de officiële uitslag.