Nieuws/Binnenland
414200
Binnenland

Overweldigende meerderheid stemt tegen verdrag

Verpletterend ’nee’

Jan Roos van GeenPeil kan vanavond feest gaan vieren.

Jan Roos van GeenPeil kan vanavond feest gaan vieren.

DEN HAAG - De opkomst bij het Oekraïne-referendum komt vooralsnog uit op uit op 32,2 procent, daarmee is de vereiste drempel van 30 procent gehaald. Van de mensen die hun stem uitbrachten, is een duidelijke meerderheid tegen het Europese samenwerkingsverdrag met Oekraïne: 61,1 procent is tegen en 38,2 procent voor. Op dit moment is 99,8 procent van de stemmen geteld. De Kiesraad komt dinsdag met de officiële uitslag.

Jan Roos van GeenPeil kan vanavond feest gaan vieren.

Jan Roos van GeenPeil kan vanavond feest gaan vieren.

Politici zijn duidelijk over de uitslag. D66'er Alexander Pechtold, fervent voorstander, feliciteerde alvast de tegenstanders van het associatieverdrag van Europa met Oekraïne. Pechtold zei tegen de NOS dat hij verwacht had dat het ja- en nee-kamp dichter bij elkaar zouden liggen.

Verrast

SP-leider Emile Roemer, die actie voerde tegen het akkoord, zei ,,verrast'' te zijn. ,,Ik ben heel blij met deze uitslag. Het verschil is overduidelijk.'' Op Twitter reageerde Geert Wilders van de PVV: ,,Maar hoe dan ook ik ben geweldig trots op alle tegenstemmers.''

,,Het is een heldere nee-stem'', reageerde Gert-Jan Segers van de ChristenUnie. Volgens hem moet er geluisterd worden naar de tegenstanders van het verdrag, maar ook naar de mensen die ,,heel bewust'' niet zijn gaan stemmen. ,,Dat is ook een helder signaal.'' Kees van der Staaij van de SGP ziet in de exitpoll bevestigd dat meer dan twee derde van de stemgerechtigden zegt ,,eigenlijk geen boodschap te hebben aan het referendum''.

Raadgevend

Vandaag kon Nederland per referendum vertellen of het voor of tegen het associatieverdrag is dat de Europese Unie met Oekraïne heeft afgesloten. Aangezien het een raadgevend referendum is, mag het kabinet de uitslag negeren. Een meerderheid tegen betekent dus nog niet dat de wet in kwestie wordt teruggedraaid. Een geldige tegenstem verplicht het kabinet wel zijn besluit te 'heroverwegen' en opnieuw voor te leggen aan het parlement. Dat is vervolgens weer niet verplicht op een eerder besluit terug te komen.