Nieuws/Binnenland
414215
Binnenland

Verwarring over ontslag premier IJsland na Panama Papers

REYKJAVIK - De IJslandse premier Sigmundur David Gunnlaugsson is dinsdag politiek uitgeschakeld in de nasleep van de publicatie van de Panama Papers. Hij kwam onder vuur te liggen door de vermoede offshorefirma van zijn vrouw. In de avond verspreidde het kantoor van de premier echter een mededeling dat hij tijdelijk het veld ruimt, maar niet is afgetreden.

De verwarring duurt woensdag voort. Het kantoor van de premier kon de vraag niet onmiddellijk beantwoorden of de eerste minister nog in functie was. Bij Buitenlandse Zaken in Reykjavik werd vermoed dat hij formeel nog zijn ontslag moet indienen, maar hoe het precies zit, zou het kantoor van de premier weten.

In Reykjavik is woensdag met verbijstering gereageerd op de suggestie van Gunnlaugsson dat hij even een pauze kan nemen om de politieke storm over te laten waaien. Een door de IJslandse tv opgevoerde deskundige zei dat je als gekozen premier niet even weg kan om de functie na verloop van tijd weer op te eisen. Dat is absurd, aldus de deskundige. Gunnlaugsson kan wel weer premier worden, maar na verkiezingen.

De Progressieve Partij van Gunnlaugsson wil nu beslist geen verkiezingen. De officiële plaatsvervanger van Gunnlaugsson is diens partijgenoot Sigurur Ingi Johannsson. Deze kan volgens Gunnlaugsson de zaken waarnemen. Maar Johannsson heeft voorgesteld het premierschap aan te bieden aan de kleinere coalitiepartner, de Onafhankelijkheidspartij. De oppositie, die voor de rel rond de Panama Papers niet op een meerderheid in het parlement kon rekenen, wil nu een motie van wantrouwen en nieuwe verkiezingen.