Nieuws/Binnenland
414224
Binnenland

Rotterdam laat opkomst live zien

ROTTERDAM - De gemeente Rotterdam gebruikt het Oekraïne-referendum voor een proef. De stad laat live op internet de opkomst zien, voor Rotterdam als geheel en voor de afzonderlijke stadsdelen. Zo kon iedereen rond 16.00 uur zien dat bijna 14 procent van de kiezers had gestemd. De opkomst was het hoogst in Hoek van Holland en het laagst in Delfshaven.

Volg het hier LIVE

Het referendum is geldig als minstens 30 procent komt opdagen. Live zien wat de opkomst is, kan mensen misschien verleiden om op het laatste moment toch te gaan stemmen, in de hoop dat de uitslag geldig is. Of om thuis te blijven, zodat de drempel niet wordt gehaald. Rotterdam is daar in elk geval duidelijk over: het is niet aan de gemeente om te bepalen wat mensen met die informatie doen.

De gemeente Zoetermeer doet ook met vijftien stembureaus mee met de proef. De burgemeester van Zoetermeer kwam vanwege de test een kijkje nemen in Rotterdam. Tientallen gemeentes hebben al interesse getoond en er gaat zeker een vervolg komen, aldus projectleider Elin Waning.