Nieuws/Binnenland
414227
Binnenland

Heineken komt met nieuw bier

Amsterdam - Heineken lanceert een nieuw lagerbier. Het is gebrouwen van de moedergist van de A-gist, die al 130 jaar kenmerkend is voor het Heineken pilsje.

,,Zo’n kans krijg je maar en keer in je leven’’, zegt Willem van Waesberghe, die sinds 1995 meesterbrouwer is bij Heineken.

Hij is razend enthousiast over het nieuwe bier dat H41gaat heten, en waarvan de adviesprijs ongeveer 30% boven de prijs van een pilsje ligt. ,,Gist is de ziel van het bier. Als geen ander bepaalt het de identiteit van het bier’’, legt Van Waesberghe uit. ,,Als je er één cel van hebt, dan heb je genoeg. Want gist laat zich makkelijk klonen’’.

Lokale bierbrouwers

Het nieuwe biertje komt Heineken goed uit. Kleine lokale bierbrouwers groeien als paddestoelen uit de grond. Bij Heineken denken ze dat het nieuwe bier het vakmanschap van Heineken aantoont en de grote bierbrouwer weer op de kaart als zet als een innovator van de biermarkt.

Geheime A-gist

Heineken gebruikt al meer dan honderd jaar lang de geheime A-gist, die werd geselecteerd door dr. Hartog Elion, een Heinekenbrouwer en wetenschapper die werd opgeleid door Louis Pasteur.

In 2010 werd de zeldzame moedergist van de A-gist gevonden in de suiker van een vrucht in Patagonië. Van Waesberghe hoorde ervan en nam contact op met de ontdekker.

Door sponsoring van de ontdekker wist Heineken de gist te pakken te krijgen en er bier van te brouwen.

Eerste slok

De meesterbrouwer gebruikte dezelfde ingrediënten als voor de pilsener, alleen de gist veranderde hij. ,,Ik wist bij de eerste slok dat het iets prachtig was. En dat het een mooie toevoeging aan het Heineken bier is. De smaak is anders, volmondiger met kruidige componenten en frisse fruitige ondertonen.” Ruim drie jaar werkte van Waesberghe er met 30 collega’s aan om het bier stabiel te krijgen.

De meesterbrouwer is niet bang dat het nieuwe bier ten koste gaat van het Heineken pilsje. ,,Bij een volwassen markt horen talloze smaken en daar past dit H41 biertje prima in’’ , zegt Van Waesberghe.