Nieuws/Binnenland
414242
Binnenland

Gevangenisdirectie stopt roof televisies in doofpot

Bajes-azc geplunderd

Alphen aan den Rijn - Asielzoekers die een half jaar in de gevangenis van Alphen aan den Rijn zijn opgevangen, hebben het gebouw gestript. Hoewel de Dienst Justitiële Inrichtingen de diefstal in de doofpot stopt, blijkt uit interne documenten dat er wel degelijk een grootschalige roof heeft plaatsgevonden.

Goed ingevoerde bronnen meldden eerder aan De Telegraaf dat onder andere veel televisieschermen zouden zijn verdwenen. In de bajes van Alphen aan den Rijn werden sinds oktober 1140 vluchtelingen een half jaar gehuisvest. Inmiddels wordt de gevangenis weer gereed gemaakt voor het herbergen van 268 arrestanten. De schermen werden volgens de bronnen door de opgevangen asielzoekers verkocht.

Zowel in de periode dat de asielzoekers net gevestigd waren als tijdens hun vertrek verdwenen er kostbare spullen, zeggen de bronnen. Uit een intern document, dat bij De Telegraaf terechtkwam nadat woordvoerder Jaap Oosterveer de diefstal ontkende, blijkt dat bij het vertrek alleen al zestien televisies zijn verdwenen. De schermen waren niet, zoals normaliter wel in cellen gebeurt, vastgezet met speciale beugels.

„Ondanks de regelmatige controle blijken er zestien tv’s te ontbreken en zijn veel natte ruimtes te smerig om schoon te maken. Overwogen wordt of hier een extern bedrijf voor moet komen”, staat in een van de documenten waar De Telegraaf de hand op heeft weten te leggen. Gevangenisdirecteur Willem Boersma was bij het overleg aanwezig en merkte op dat de diefstal en onreinheden eerder geconstateerd hadden kunnen worden en was dus op de hoogte van de feiten. Gisteren nam deze krant opnieuw contact op met DJI-woordvoerster Renske Piet, die de diefstal glashard blijft ontkennen. „Ik heb het voor je nagevraagd, maar dit beeld wordt echt in zijn geheel niet herkend.”

Daarvoor waren er ook al veel incidenten, waarbij de politie 51 keer in actie kwam. Er waren vechtpartijen en aanrandingen. Handel in drugs, alcohol en sigaretten werd eveneens geconstateerd. Ook werd er melding gemaakt van vermoedens van ronselen. Een van de bewoonsters is na een bedreiging zelfs naar een blijf-van-mijn-lijfhuis gebracht. Tot twee maal toe vonden er ook diefstallen plaats buiten het asielzoekerscentrum, bijvoorbeeld in een elektronicazaak, waarvan één keer aangifte werd gedaan. Triest dieptepunt was de zelfmoord van een asielzoeker. Daarnaast werden nog drie andere zelfmoordpogingen gerapporteerd, blijkt uit het incidentenoverzicht dat eveneens in handen is van deze krant.

Afgelopen dagen werd het plan geopperd om zogeheten ’aso-asielzoekers’ in de gevangenis van Alphen aan den Rijn op te vangen. Burgemeester Liesbeth Spies voelt daar echter niets voor.