Nieuws/Binnenland
414248
Binnenland

Nieuwe referenda op komst

Niesco Dubbelboer

Niesco Dubbelboer

Den Haag - Nieuwe referenda zijn in aantocht. Dat kondigen de organisaties aan die volksraadplegingen voorbereiden over de handelsakkoorden CETA (tussen de EU en Canada) en TTIP (met de VS).

Niesco Dubbelboer

Niesco Dubbelboer

„We willen de mensen vast gemobiliseerd hebben voor als het zover is”, zegt Niesco Dubbelboer van Meer Democratie. De organisatie treft samen met het Transnational Institute, Foodwatch en Milieudefensie voorbereidingen voor bezig het referenda over de handelsakkoorden. De eerste 70.000 handtekeningen zijn binnen.

Over de verdragen wordt nu nog in het geheim onderhandeld en het is nog onduidelijk of alleen de Europese Commissie over de verdragen besluit of dat de EU-lidstaten er nog iets er ook nog iets van mogen vinden. Alleen in dat geval komt er Nederlandse wetgeving over en is een referendum mogelijk.

Dat bepaalt ook meteen de beperking van de referendumwet. Een raadgevend referendum is namelijk alleen mogelijk over wetten die maximaal tien weken geleden door de Eerste en Tweede Kamer zijn aangenomen. Zaken als de vluchtelingencrisis of een eventueel Nederlands verlaten van de EU vallen daarmee al af, omdat er geen wet over is aangenomen. Het Koninklijk Huis, belastingen en de begroting mogen sowieso al geen onderwerp zijn van een referendum.

De wetten die onlangs zijn aangenomen, zijn niet zo aansprekend dat er meteen een referendumaanvraag mag worden verwacht. Neem bijvoorbeeld de drinkwatervoorziening op de BES-eilanden, de wet tegengaan acquisitiefraude, de elektriciteitswet, verruiming cameratoezicht en de samenvoeging van de gemeenten Schijndel en Sint-Oedenrode. Alleen de wijziging van de Mediawet, die moet leiden tot minder amusement, maakt kans. De Kiesraad heeft echter amper serieuze verzoeken ontvangen voor een referendum.

Onlangs sneuvelde een poging van de Turkse PvdA-afsplitsing Denk. Die wilde voorkomen dat het sociale zekerheidsverdrag met Marokko werd opgezegd. Met 1720 handtekeningen werd het minimum (eerst uiteindelijk 300.000 handtekeningen) bij lange na niet gehaald. Ook waren er vergeefse verzoeken over de associatieverdragen met Georgië en Moldavië, over het luchtvaartverdrag met Colombia, over de Wet op het financieel toezicht en over ’wetenschappelijke en technologische samenwerking betreffende nationale en civiele veiligheid’ met de VS.